Τι ξέρετε για τους κοριούς;

 Τι είναι οι Κοριοί:

Πρόκειται για ένα μικρό, επίπεδο, ωοειδές Αιμομυζητικό Έντομο που μοιάζει με κινούμενους κόκκος φακής. Τσιμπά την νύχτα, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Μία ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στη σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας μια γραμμή, αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια.

Τους κοριούς ή τα αυγά τους συνήθως τους μεταφέρουμε  με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα έπιπλα και ότι άλλο μεταφέρουν άτομα που ταξιδεύουν. Τα συγκεκριμένα έντομα μεταφέρονται στα σπίτια μας από κοιτώνες του στρατού, ξενοδοχεία, παιδικές κατασκηνώσεις, θέατρα, αεροπλάνα, σκάφη, τρένα, λεωφορεία και άλλους δημόσιους χώρους. Όταν εγκατασταθούν στο σπίτι είναι εύκολο να διαδοθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Αν και οι κοριοί βρίσκονται συνήθως στις ραφές και το εσωτερικό των στρωμάτων, σε σχισμές κιβωτίων ή στα πλαίσια των κρεβατιών, αυτές δεν είναι οι μόνες θέσεις που μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Δεδομένου ότι οι κοριοί τρέφονται με το αίμα, η καθαρότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας και μπορεί να υπάρχει προσβολή και να τους εντοπίσουμε οπουδήποτε, από ένα πολυτελές ακριβό ξενοδοχείο, μέχρι το στρατόπεδο.

Οι κοριοί εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα σ’ όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Τα πιο κοινά είδη κοριών είναι τα Cimex, πχ. Cimex lectularius, τα οποία προσαρμόζονται καλύτερα στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και άλλων θηλαστικών. Τα ενήλικα ζωύφια είναι έτοιμα για δράση περίπου σε τέσσερις εβδομάδες από την εμφάνισή τους, όταν βέβαια στον χώρο υπάρχουν θερμόαιμα (άνθρωποι, ζώα). Εάν δεν υπάρχουν θερμόαιμα για να τσιμπήσουν και να τραφούν, τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιζήσουν μέχρι και έξι μήνες  χωρίς τροφή. 

Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να μας τσιμπά μέχρι και 10 λεπτά ή περισσότερο και να καταναλώνει μέχρι 6 φορές το βάρος του σε αίμα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του χρειάζεται πέντε γεύματα αίματος. Αρκετά συχνά το θύμα του δεν συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά, γιατί ο κοριός φροντίζει να αναισθητοποιεί το σημείο με ουσίες που εκκρίνει.

Μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των κοριών σε ένα χώρο, συνδέεται  άμεσα με την Ηπατίτιδα Β’, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κίρρωση η καρκίνο του Ήπατος.

Η ενόχλησή τους περιορίζεται κυρίως στην φαγούρα και στις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα τους. Αυτό προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση στο σάλιο που εκκρίνεται στην πληγή ενώ τρώνε.
Προσοχή: Μετά την καταπολέμηση τους με όλες τις μεθόδους, είναι υποχρεωτική η απομάκρυνση των νεκρών παράσιτων και των παραγώγων τους, με εξειδικευμένα Συστήματα Εξυγίανσης, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση του χώρου με αλλεργιογόνους  μολυσματικούς παράγοντες, που δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας. 

Εξαπλώνονται με ευκολία και η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη με αποτέλεσμα ο αριθμός των περιστατικών εμφάνισής τους να αυξάνεται γρήγορα.

Το κλειδί στη λύση του προβλήματος είναι η αύξηση της γνώση που πρέπει να έχουν οι Επαγγελματίες Επιστήμονες , ώστε να μπορούν να αναζητούν τα σημάδια, προκειμένου να εντοπίσουν εστίες κοριών αλλά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα από την στιγμή που θα εντοπιστεί.

Κατσογιάννη Σταυρούλα

Γεωπόνος –Αρχιτέκτων τοπίου

Βουλής 43, Αθήνα

τηλ. 6932-251253

Πηγή: greenmiteclean.gr

Περισσότερα Άρθρα

Προστατέψτε τους χώρους από τους απρόσκλητους φίλους μας.

Περιορίστε την έξαρση των ενοχλητικών κοριών.

Πολυδάπανες οι ‘‘κρυφές χρεώσεις’’ μετά τον καθαρισμό στρωμάτων.

Μήπως οι ‘‘Οικολογικοί Bio – κτόνοι’’ κυκλοφορούν ανάμεσα μας;!!!

Το καλοδιατηρημένο στρώμα και ο καθαρισμός του, στην κατάταξη ξενοδοχείων για τις κατηγορίες αστέρων.

Φροντίδα με σωστή συντήρηση των στρωμάτων.

Το Σύνδρομο της Υπερ-χρήσης και στα Βιοκτόνα –Ακαρεοκτόνα.

Εσωτερική ρύπανση και επιμόλυνση αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στο άσθμα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και στην μετακίνηση σας για τις διακοπές.

Γνωρίζετε που καθαρίζονται και φυλάσσονται τα χαλιά σας ;

Αυτό που φαίνεται Καθαρό, Υγιές είναι;

Green and Clean Rooms …“Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”.

Μούχλα στο στρώμα!!!!

Όταν οι κοριοί ……ξανάρχονται !!

Ο “κοριός” του ελάτου!

Όταν οι κοριοί ……ξανάρχονται !!

Προκλήσεις με ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους διαμονής των διακοπών σας.

Όχι πανικός και ερασιτεχνισμοί με κοριούς και ψώρα.

Το άκαρι της ψώρας

Αντιμετωπίζοντας το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνία

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση