Επιμορφωτικό σεμινάριο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Επιβλαβή Έντομα – Ακάρεα – Τρωκτικά και άλλοι οργανισμοί σε κατοικημένους χώρους – Εντομοκτονίες, Μυοκτονίες, Απολυμάνσεις»

Το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προγραμματίζει την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου 20/04/2012 – 22/04/2012, με θέμα: «Επιβλαβή Έντομα – Ακάρεα – Τρωκτικά και άλλοι οργανισμοί σε κατοικημένους χώρους – Εντομοκτονίες, Μυοκτονίες, Απολυμάνσεις»

ΣΚΟΠΟΣ:
Στο αστικό περιβάλλον και σε όλους τους χώρους που ζει και δραστηριοποιείται ο άνθρωπος (οικίες, εργοστάσια, νοσοκομεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, γραφεία, κατασκηνώσεις, κήποι, πάρκα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χώροι εστίασης, παντός είδους μεταφορικά μέσα κ.ο.κ.) εισβάλλουν και συχνά επιβιώνουν και αναπαράγονται ποικίλοι ζωικοί και άλλοι οργανισμοί, ορισμένοι από τους οποίους (κυρίως έντομα,ακάρεα,τρωκτικά) είναι ικανοί να ζημιώσουν άμεσα ή/και έμμεσα τον ίδιο ή τα υπάρχοντά του.

 Αν και στις ανεπτυγμένες αστικές κοινωνίες οι συνθήκες υγιεινής δεν επιτρέπουν πλέον την εκδήλωση σοβαρών επιδημιών στις οποίες εμπλέκονται και έντομα, ακάρεα, τρωκτικά ή άλλα ζώα, ο κατάλογος των παθογόνων μικροοργανισμών και παρασίτων που μεταδίδονται από ή μέσω των ζώων αυτών είναι ακόμη πολύ μεγάλος. Ως παράδειγμα, αναφέρονται εδώ οι σοβαρές εγκεφαλίτιδες που μεταδίδονται με τα κουνούπια (π.χ. πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτόχθονα κρούσματα ελονοσίας) και κρότωνες, η λεπτοσπείρωση από τα τρωκτικά και η νόσος του Lyme από κρότωνες.

Δεν είναι όμως μικρότερης σημασίας και το βασανιστικό αλλεργικό άσθμα που προκαλείται από τα ακάρεα της σκόνης των σπιτιών ή ακόμη, κάτι που δεν είναι τόσο γνωστό, από τις κατσαρίδες.

Για την αντιμετώπιση των ποικίλων οργανισμών υγειονομικής και όχι μόνο σημασίας στους κατοικημένους χώρους πέραν των πληροφοριών επί της μορφολογίας, βιολογίας, οικολογίας αυτών, χρειάζεται και πλήρης γνώση των διαφόρων μεθόδων και πρακτικών εφαρμογής των χημικών, φυσικών, μηχανικών, βιοτεχνικών και βιολογικών μέσων.
Στον χώρο των εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων υπάρχει και δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων (επιστημόνων και τεχνητών) των οποίων το έργο οσημέραι και αναγνωρίζεται από όλους.

Αξίζει να επισημανθεί εδώ ότι τελευταία με την παρουσία σημαντικών εχθρών στα πεύκα, φοινικοειδή, ευκάλυπτο και καλλωπιστικά φυτά η εφαρμογή εντομοκτονίας στο αστικό περιβάλλον αναγκαιεί και την παροχή γνώσεων και στα θέματα αυτά. Αναλογιζόμενοι την ποικίλη γνώση που χρειάζεται να έχουν οι άνθρωποι αυτοί για τη σωστή επιτέλεση του έργου τους αλλά και τη δυσκολία που υπάρχει για την εύρεση των σχετικών πληροφοριών στην ελληνική γλώσσα θα διεξαχθεί το παρόν σεμινάριο που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου.

Στο σεμινάριο αυτό θα διδάξουν καταξιωμένοι επιστήμονες που ενεργοποιούνται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο των Εντομοκτονιών, Μυοκτονιών, Απολυμάνσεων στο αστικό περιβάλλον. Έμφαση θα δοθεί και στις επιδείξεις μέσων και τρόπων εφαρμογής για την καταπολέμηση.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βεβαίωση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Φορέας Διοργάνωσης: Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας ΓΠΑ

 Ημ/νία Έναρξης: 20/04/2012

 Ημ/νία Λήξης: 22/04/2012

Χώρος: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας. Αίθουσα Β΄ εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα παρατήρησης για κάθε συμμετέχοντα.  

Πηγή: http://www.career.aua.gr/index.php?option=com_events_latest&Itemid=207

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση