Φροντίδα με σωστή συντήρηση των στρωμάτων.

Η φροντίδα με σωστή συντήρηση, για ένα στρώμα είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραβλέπεται. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας αποβάλλει ιδρώτα και νεκρά κύτταρα. Αυτό, σε συνδυασμό με την υγρασία, τη ζέστη και τον ανεπαρκή αερισμό, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός “ρυπογόνου μικροβιακού φορτίου” από τα βακτηρίδια της μούχλας, , περιττώματα των ακάρεων (ο υπ” αριθμόν 1 αλλεργιογόνος παράγοντας παγκοσμίως), σκόνης και δυσάρεστης οσμής.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι με την κατάλληλη φροντίδα, ο ιδανικός χρόνος ζωής ενός στρώματος είναι κατά μέσο όρο 8-10 χρόνια. Ωστόσο είναι σαφές ότι η φροντίδα με σωστή συντήρηση του στρώματος διασφαλίζει έναν ευχάριστο και υγιεινό ύπνο. Για να απολαμβάνετε, λοιπόν τον ύπνο σας, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες συντήρησης των στρωμάτων σας :

 • Για την καλύτερη υποστήριξη του στρώματος, τοποθετήστε το ,σε ένα υπόστρωμα με σύστημα εξαερισμού ώστε να αερίζεται , ή σε ανατομικό πλαίσιο ή σε τάβλες επιλεγμένης ποιότητας, με την διαστήματα να απέχουν μεταξύ τους 2-3 εκατοστά.
 • Φροντίστε περιμετρικά το στρώμα να έχει σύστημα εξαερισμού ,να αλλάζετε την πλευρά του στρώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 15 μέρες τους πρώτους 2 μήνες, και μετά κάθε τρεις μήνες, πάνω κάτω και σταυρωτά (για τα στρώματα που επιτρέπεται από τον κατασκευαστή).
 • Αφαιρέστε το νάιλον της συσκευασίας και τοποθετήστε το στρώμα χωρίς επιπλέον άλλα πρόσθετα υλικά στην κάτω πλευρά. (υφάσματα, νάιλον, τσόχες, κουρελούδες, κλπ.).
 • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό σίδερο, αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε μορφής ατμού ή Βιολογικού Καθαρισμού.
 • Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί στρώματα  από υλικά χωρίς ελατήρια, όπως από φυσικό καουτσούκ, αφρό πολυουρεθάνης, αφρό latex, Visco Elastic – αφρό μνήμης, όπου συνίσταται, να μην είναι  κοντά σε υγρασίες,  θερμοκρασίες, να αερίζονται τακτικά, αλλά και να τοποθετούνται πάντα σε βάσεις που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ή να έχουν περιμετρικά σύστημα εξαερισμού ,ώστε να εμποδίζεται η συσσώρευση της υγρασίας.
 • Προσοχή σε στρώματα ή επιστρώματα ή  τα αντιαλλεργικά  καλύμματα με φερμουάρ τα οποία ανοίγουν εύκολα, για την ‘’σωστή συντήρηση τους’’ , γιατί αφήνουν τα “ρυπογόνα μικροβιακά φορτία” μαζί με τα περιττώματα των ακάρεων και την σκόνη μέσα στα στρώματα. Προσοχή στα ειδικά προστατευτικά καλύμματα”, τις ηλεκτρικές κουβέρτες , ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα φροντίστε να αερίζετε το δωμάτιο και το στρώμα να το βλέπει ο ήλιος. Το ιδανικό είναι να αερίσετε το στρώμα για δύο ώρες πριν στρώσετε το κρεβάτι.
 • Στα στρώματα δεν πρέπει να σιδερώνετε, δεν πρέπει να τα καθαρίζετε με ατμό  και δεν πρέπει να τα τινάζεται αν δεν φοράτε μάσκα. Ο μόνος τρόπος να καθαριστεί σωστά, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα  εξειδικευμένο σύστημα καθαρισμού & αναζωογόνησης των στρωμάτων και όχι μιας απλής ηλεκτρικής σκούπας.
 • Κατά τη διάρκεια της τακτικής αλλαγής σεντονιών, μην ψεκάζετε μαγειρική σόδα με λεβάντα ή βανίλια πάνω στο στρώμα, διότι η μαγειρική σόδα δεν δρα όπως στις λείες επιφάνειες, (ψυγείο) πρέπει δε να θυμόμαστε πάντα ότι το “υποτίθεται καθαρό” είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο.
 • Αν το στρώμα σας λεκιάστηκε ή είναι λερωμένο, μην το καθαρίστε με υγρό σφουγγάρι και ήπιο απορρυπαντικό ή απορρυπαντικό πιάτων, αλλά και ποτέ χλωρίνες ή βιοκτόνα απωθητικά για απολύμανση, μην το πετάτε ….κάντε το σαν καινούργιο.
 • Όταν οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι τα στρώματα τους δεν πλένονται, εσείς θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην επιλογή των μεθόδων, διότι µια εφαρμογή χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, την επαγγελματική κατάρτιση σε εφαρμογές Bio-απορρύπανσης µε Εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου, θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα.
 • Οι Βεβαιωμένες υπηρεσίες των Επαγγελματικών Bio-εφαρμογών καθαρισμού σε στρώματα, μαζί με την αξιόπιστη εφαρμογή του «ανέγγιχτου πλυσίματος τους», συμπεριλαμβάνονται στις εξειδικευμένες μεθόδους, με μικροβιολογική & βακτηριακή απολύμανση, για τα καλοδιατηρημένα στρώματα  «..στην κατάταξη ξενοδοχείων για τις κατηγορίες αστέρων», αλλά και την διατήρηση του δωματίων στα υψηλά Standards των Green and Clean Rooms.
 • Η ανάγκη μέριμνας για την υγεία, μέσα από την διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, με εστίαση σε μια συντονισμένη και άμεση προσπάθεια για την διασφάλιση μιας καλύτερης ποιοτικής διαβίωσης.
 • Η συμβίωση μας με τα ακάρεα της εσωτερικής σκόνης, αλλά και η πολύτιμη χρησιμότητα ενός  συντονισμού δράσεων, για τον ‘‘έλεγχο αιωρούμενων ρυπογόνων μικροσωματιδίων”, ώστε να αποφευχθεί  επιμόλυνση στους εσωτερικούς χώρους, κρίνεται απαραίτητη.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές με την σωστή φροντίδα συντήρησης του στρώματός σας, θα μπορείτε να απολαμβάνετε για πολύ καιρό έναν υγιεινό και ξεκούραστο ύπνο.

Πληροφορίες με email στο info@hygienichome.gr  η να καλέστε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: http://cleaningnews.gr/?p=10168

Σχετικά Άρθρα

Όχι πανικός και ερασιτεχνισμοί με κοριούς και ψώρα.

Τι Πρέπει να Προσέξετε πριν Καθαρίσετε τα Στρώματα.

Μούχλα στο στρώμα!!!!

Η έξαρση της ψώρας , οι παρασιτικές λοιμώξεις και οι ‘’δευτερογενείς επιμολύνσεις ’’.

Η συμβίωση με τα ακάρεα και η αντιμετώπιση τους.

Αναβαθμίζεται η ποιότητα του ύπνου στα ξενοδοχεία.!!!!

Η Επικινδυνότητα της επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους.

About Giannis Vgenis