(Π.Ε.Δ.Δ.Υ) :“Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος”

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ  ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  (Π.Ε.Δ.Δ.Υ)

Διδότου  26 – 106 80  ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 210 2124607 – Fax : 2105240790 

WEB:peddy.gr,   Email: peddy@otenet.gr 

Τηλ. Επικοινωνίας: 6937883012                              Αθήνα 3/6/2012

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος”

 Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης,  θα οδηγήσει στην περαιτέρω επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων και την  αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα,  λόγω της αδυναμίας του ίδιου του Κράτους να διαθέσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό  και να λάβει ουσιαστικά, πολιτικά και οικονομικά μέτρα, για την αντιμετώπισή τους.

Το ερώτημα που τίθεται προς κάθε κατεύθυνση είναι :

¨Πόσο έτοιμοι είμαστε σαν κοινωνία και σαν κράτος¨, να χειριστούμε  με σύγχρονο, επιστημονικό και αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον και στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων;

Ποιο είναι τελικά το κριτήριο των επιλογών μας; Η αειφόρος διαχείριση των δασών, των προστατευόμενων οικοσυστημάτων και των φυσικών εν γένει πόρων; ή το άμεσο κέρδος σε βάρος του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και με οποιοδήποτε κόστος για τις επόμενες γενιές;

Οι απαντήσεις δυστυχώς είναι αυτονόητες.

Η προστασία του περιβάλλοντος από τη μία πλευρά και η επιδίωξη του κέρδους  από την άλλη,  είναι έννοιες μη συμβατές. Όσο το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι αποτελούν πηγή άντλησης εύκολου κέρδους, είναι βέβαιο ότι θα προκαλείται  ληστρική, σε βάρος τους, εκμετάλλευση. Αυτή είναι και η αιτία που μεταβάλλονται τα τελευταία χρόνια , με ¨επιστημονικά αυθαίρετο τρόπο¨ οι νόμοι και ¨ενδύονται με πράσινους μανδύες επιχειρηματικά πλάνα¨,  ενώ στην πραγματικότητα μειώνεται η προστασία του περιβάλλοντος, στη λογική της εξυπηρέτησης πελατειακών ή άλλων σχέσεων που αφορούν την απόκτηση κέρδους.

Αυτά ισχύουν ιδιαίτερα στη Χώρα μας που οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των περισσότερων κομμάτων χύνουν αυτές τις επετείους, κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον αλλά από την άλλη πλευρά χωρίς χρονοτριβή φροντίζουν στο όνομα της «ανάπτυξης», να κάνουν το κάθε τι για να αποδυναμώσουν το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και να περιθωριοποιήσουν ή ακόμη και να εξαφανίσουν τις δημόσιες αρχές που έχουν την αρμοδιότητα προστασίας τους.

Εμείς θεωρούμε υποκριτική αυτή τη στάση, αφού όλοι οι παραπάνω τελικά διαγκωνίζονται ποιος θα εμπορευματοποιήσει γρηγορότερα το φυσικό περιβάλλον, είτε συζητάμε για δάση, είτε για τις ακτές και τη δημόσια γη, είτε για το νερό.  

Η Ένωση μας αλλά και οι εργαζόμενοι στα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα και κυρίως στα δάση, που αποτελούν το σημαντικότερο πυλώνα του πρωτογενή τομέα, αισθανόμαστε στο πετσί μας τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής πρακτικής.

Ασκώντας το θεσμικό μας ρόλο οφείλουμε τουλάχιστον στα μέλη μας αλλά και  στους ανέργους Δασολόγους και Γεωτεχνικούς, να καταγγείλουμε αυτές τις παρωχημένες πολιτικές πρακτικές.  Δεν μένουμε  απαθείς ούτε στην αποδιοργάνωση και την περιθωριοποίηση του Δασικού Τομέα, ούτε στις ρουσφετολογικές ρυθμίσεις και στην προώθηση νομοσχεδίων οριακής συνταγματικής νομιμότητας.

Ζητάμε να σταματήσει η πολιτική υποκρισία σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, που ουσιαστικά το στοχοποιεί και το μόνο που εξυπηρετεί είναι η υλοποίηση άμεσων οικονομικών δεσμεύσεων του «μνημονίου»

Ζητάμε την αναδιοργάνωση του Δασικού Τομέα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο με αυτόνομη χρηματοδότηση (που είναι εφικτή) και την υπαγωγή του με κάθετη διάρθρωση σε ένα Υπουργείο.

Ζητάμε να σταματήσουν οι  «πολιτικές επιθέσεις»  στο περιβάλλον με νόμους ενταγμένους στη λογική του «Fast track»>, 

Ζητάμε να σταματήσουν οι συναφείς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση επιχειρήσεων με το πρόσημα της « επιτάχυνσης των επενδύσεων»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ, καταγγέλλει τη διαρκή (διοικητική και οικονομική) αποδυνάμωση των Δασικών Υπηρεσιών, των μόνων που ασκούν  αποκλειστικά αρμοδιότητες προστασίας της υπαίθρου και ελέγχουν σε τοπικό επίπεδο τα αδικήματα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, έχοντας κατεξοχήν περιβαλλοντικό χαρακτήρα και ευθύνη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ¨σε πείσμα των καιρών¨, να παλέψουν για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και να εργαστούν  για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικόλαος Μπόκαρης                                             Χρήστος Τσακανίκας  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ακριβές Αντίγραφο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΔΔΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ                      

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση