Μοριακά «κόλπα» προστατεύουν τους κοριούς απ’ τα εντομοκτόνα

Γονιδιακές μεταλλάξεις

Οι κοριοί «φωλιάζουν» στο στρώμα του κρεβατιού προσκολλώνται στο δέρμα του «θύματος» και σιτίζονται «ρουφώντας» αίμα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κοριοί χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα μεθόδων για να καταστήσουν άχρηστα τα εντομοκτόνα και να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Οι παρασιτώσεις παρουσιάζουν αύξηση παγκοσμίως καθώς τα παράσιτα γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά σε ορισμένες χημικές ουσίες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι εντόπισαν 14 γονίδια που σχετίζονται με έναν αριθμό σημαντικών βιολογικών αλλαγών στον οργανισμό των κοριών, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς στα εντομοκτόνα.

Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται η σκλήρυνση του δέρματος τους, που σταματά τη διείσδυση των χημικών ουσιών των εντομοκτόνων καθώς και μεταλλάξεις που εμποδίζουν τις τοξίνες να επηρεάσουν αρνητικά το νευρικό τους σύστημα.

Επίσης, κάποιες οικογένειες κοριών παράγουν υψηλότερα επίπεδα ενζύμων που τους βοηθούν να μεταβολίσουν τις χημικές ουσίες των εντομοκτόνων.

Ο Σούμπα Πάλλι, καθηγητής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συγγραφέας της μελέτης εξηγεί ότι, οι κοριοί χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό μοριακών κόλπων για να επιβιώνουν στο οικιακό περιβάλλον.

«Ορισμένοι κοριοί χρησιμοποιούν έως και τέσσερις διαφορετικούς μηχανισμούς επιβίωσης ταυτόχρονα, ενώ άλλοι τρεις και ούτω καθεξής», εξηγεί και συμπληρώνει ότι «οι κοριοί επιστρατεύουν όσους μηχανισμούς αντίστασης είναι κάθε φορά αναγκαίοι προκειμένου να αποφύγουν την τοξικότητα των εντομοκτόνων».

Οι κοριοί είναι παγκοσμίως παρόντες, αλλά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία παρατηρείται μια τεράστια αύξηση της παρουσίας τους.

Οι κοριοί «φωλιάζουν» στο στρώμα του κρεβατιού, στους καναπέδες και άλλα σημεία του σπιτιού, προσκολλώνται στο δέρμα του «θύματος» και σιτίζονται «ρουφώντας» αίμα. Η παρουσία τους καθίστανται αντιληπτή από τον έντονο κνησμό και τα κόκκινα σημάδια που αφήνει στο ανθρώπινο δέρμα το τσίμπημά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοριοί είναι από τα πιο δύσκολα παράσιτα ως προς την αντιμετώπιση τους. Η εκκένωση του δωματίου ή και του σπιτιού μερικές φορές είναι αναποτελεσματικά μέτρα, αφού οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν να μήνες χωρίς τροφή.

Παλαιότερα, η απευθείας έκθεση του κοριού σε εντομοκτόνα όπως το συνθετικό οργανικό πυρεθροειδές, ήταν αποτελεσματικός τρόπος εξόντωσής τους. Αλλά όχι πια.

Ο Δρ Πάλλι, εξηγεί ότι οι 21 πληθυσμοί κοριών που είχε συλλέξει από χώρους κοντά στο πανεπιστήμιο ήταν φορείς γονιδίων που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα στα πυρεθροειδή και εντοπίζεται στο εξωτερικό σκληρό κέλυφος των παρασίτων.

«Υποθέτουμε ότι η έκφραση των γονιδίων στην επιδερμίδα των κοριών τους παρέχει μιας πρώτης γραμμής άμυνα στα παρασιτοκτόνα», εξηγεί.

Η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέα και αποτελεσματικότερα εντομοκτόνα, τα οποία θα μπορούν να κάμψουν την μοριακή αντίσταση των κοριών.

Μέχρι τότε όμως, οι εταιρείες απεντόμωσης θα πρέπει να εφευρίσκουν όλο και αποτελεσματικότερους τρόπους απολύμανσης των σπιτιών.

«Σε χώρες, όπως η Ινδία, οι κοριοί δεν θεωρούνται μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Οι άνθρωποι απλώς ‘λιάζουν’ τα στρώματα τους και οι κοριοί εξοντώνονται από τη ζέστη. Παρόμοια μέσα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και οι δυτικές κοινωνίες, αφού τα εντομοκτόνα καθίστανται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά», εξηγεί ο Δρ Πάλλι.

Εάν λοιπόν υποπτεύεστε ή έχετε διαπιστώσει ότι κοριοί έχουν «φωλιάσει» στο σπίτι σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ανεβάσετε την θερμοκρασία του χώρου στους 30 με 35 βαθμούς Κελσίου, ώστε τα παράσιτα να πεθάνουν απ’ τη ζέστη.

Πηγή: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1231240346

Σχετικά Άρθρα

Τι ξέρετε για τους κοριούς;

Προστατευτείτε από τους απρόσκλητους φίλους μας

Πηγή: http://cleaningnews.gr/?p=6735

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση