Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού

«Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη» στις 10 Μαΐου.

 

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων ρυπαίνουν θάλασσες, ωκεανούς, ακτές, ποτάμια, δάση και άλλα σημεία του φυσικού περιβάλλοντος. Κύρια αιτία είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού που συνεχίζει να ακολουθεί μη-βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης κάτω από ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων.

Για πρώτη φορά και με σύνθημα «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει από φέτος τη 10η Μαϊου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, με σκοπό να προβάλλει το σημαντικό πρόβλημα των απορριμάτων στο περιβάλλον μαζί με την πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA, συντονίζοντας στη χώρα μας αυτή την Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, προσκαλεί όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να δώσουμε στις 10 Μαΐου στο περιβάλλον, λίγη από την ευαισθησία μας. Να καθαρίσουμε από μόνοι μας μια κοντινή παραλία, όχθη ποταμού ή λίμνης, τμήμα του βυθού, δάσος, πάρκο ή όπου υπάρχουν σκουπίδια στη γειτονιά μας. Και αν δεν μπορούμε εκείνη την ημέρα, ας διαλέξουμε κάποια άλλη κοντά στη 10η Μαΐου.

Συμμετοχή μπορούν από τώρα να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να τιμήσει το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει.

Στη σελίδα Facebook της HELMEPA θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για προγραμματισμένες δράσεις εν όψει της.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συλλέξουν χωριστά τα ανακυκλώσιμα υλικά, που  θα μεταφερθούν για ανακύκλωση με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η HELMEPA θα επεξεργαστεί τα Δελτία Καταγραφής Απορριμμάτων και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ας βάλουμε λοιπόν όλοι ένα χεράκι να καθαρίσουμε τον τόπο μας βελτιώνοντας έτσι μόνοι μας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας!

– Δήλωση Συμμετοχής

– Οδηγίες

– Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων

– Χρόνοι διάλυσης απορριμμάτων στη θάλασσα

Πηγή: http://www.helmepacadets.gr/gr/lets-cleanup-europe-2014

«Ελάτε να καθαρίσουμε την Ευρώπη» στις 10 Μαΐου.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-437_el.htm

Πηγή: http://cleaningnews.gr/?p=8481

 

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση