Διαταραχές με Αυξημένη Επικινδυνότητα στις Λοιμώξεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια δραματική αύξηση της επίπτωσης του Αspergillus στον άνθρωπο. Έχει αναδειχθεί στον πλέον σημαντικό  αερομεταδιδόμενο παθογόνο μύκητα στις αναπτυγμένες χώρες. Η λοίμωξη του αναπνευστικού από Aspergillus εμπλέκεται με αλλεργικές αντιδράσεις, όπως στο άσθμα και την Πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία, αλλά και με επακόλουθη αλλεργική βρογχοπνευμονική ή διηθητική ασπεργίλλωση. Οξεία πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία τείνει να εμφανιστεί 4-12 ώρες μετά την έκθεση με τα σωματίδια (Συνήθως βαριά έκθεση), με συμπτώματα πυρετού, κρυάδας, βήχα, δύσπνοιας, δυσφορίας, πόνους στο σώμα.

Aspergillus fumigatus : Ασπέργιλλοι ή υφομύκητες είναι μία ομάδα μυκήτων που βρίσκονται παντού,  ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη. Αν και μόνο λίγοι από αυτούς τους μύκητες μπορούν να προκαλέσουν νόσο σε ανθρώπους , όταν όμως προκληθεί νόσος, λαμβάνει διάφορες και ποικίλες μορφές, όπως αλλεργικού τύπου νόσο έως και απειλητικές για τη ζωή γενικευμένες λοιμώξεις ,τις λεγόμενες ασπεργιλλώσεις.

Η σκόνη του νοικοκυριού περιέχει όλα τα είδη των ουσιών, συμπεριλαμβανομένων και σπορίων υφομυκήτων  που βρίσκονται στον αέρα , όλο το χρόνο. Τα σπόρια της μούχλας μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι σας από τις ανοικτές πόρτες, παράθυρα, με τα ρούχα, παπούτσια, τσάντες αλλά και με τα κατοικίδια ζώα. Εντοπίζονται περισσότερο στις κρεβατοκάμαρες,  αφού ο μύκητας τρέφεται με τα περιττώματα των ακάρεων και θέλει ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχτεί ευκολότερα.

Stachybotrys chartarum: Είναι η πρασινόμαυρη μούχλα, που αναπτύσσεται σε υλικά με υψηλή κυτταρίνης και χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως ινοσανίδες, γυψοσανίδες, χαρτιά, σκόνη, χαλί, ύφασμα ταπετσαρίας και χνούδια υποστηρίζουν κοινώς ανάπτυξη μούχλας.  Όλα τα είδη μούχλας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο για την  αφαίρεση τους , σε σχέση πάντα ,με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία ,την περιουσία αλλά και το περιβάλλον.

Οι συχνότερες διαταραχές στην υγεία προκαλούνται, από την ανάπτυξη της  ασπεργίλλωσης, εξαιτίας της μούχλας γενικά στο χώρο, στο στρώμα, στα  χαλιά, προσελκύοντας  παράλληλα  και  τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ , ως οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα.

Να σημειωθεί πάντως ότι, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αντιαλλεργικά καλύμματα αν και μειώνουν τα ακάρεα της σκόνης, δεν μειώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα, κάτι που προκάλεσε έκπληξη.

Επιπρόσθετα, αλλεργικές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων άσθμα, μπορούν επίσης να παρατηρηθούν μετά από επανειλημμένη έκθεση στα σπόρια ή τα αντιγόνα του μύκητα. Ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό ασθενών που μολύνονται , μπορεί να αναπτύξουν μηχανισμούς υπερευαισθησίας. Αν  έχετε αλλεργία, τότε κάποιον άλλος θα πρέπει να σας βοηθά στην καθαριότητα , αν δεν γίνεται, πρέπει  να φοράτε μία μάσκα για τη σκόνη.

Στο άρθρο αυτό γίνεται μια προσπάθεια, για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων που προκύπτουν, έτσι ώστε η επιτακτική ανάγκη που καθορίζει την πλήρη αποκατάσταση  της εκθεμένης πηγής, για την καλύτερη πορεία της θεραπείας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ημιμάθεια, η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας, είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Σε όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια δίνεται μεγάλη βαρύτητα από τον Καθηγητή Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστο , στους κοριούς, διότι μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο, μπορεί να μην αποκλείουν την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών και να συνδεθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία άμεσα με τις Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται  και στην εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug,  καθώς μεταδίδεται από μολυσμένα έντομα, κυρίως κοριούς, που πολλοί νομίζουν ότι είναι Αφυλίδες ‘‘ βρομούσες ’’ ή/και  “κοριοί” του ελάτου,  αφού θεωρείται μια από τις παραμελημένες παρασιτικές λοιμώξεις για τη δημόσια υγεία.  Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, να μην πετάτε η δωρίζετε έπιπλα  που έχουν μολυνθεί από κοριούς,  καθώς μπορούν εύκολα να επιμολύνουν και άλλους χώρους επεκτείνεις το πρόβλημα.

Προσοχή:  Μην χρησιμοποιείτε ή και μην ζητάτε  να γίνονται εφαρμογές με ατμό (ατμοκαθαριστή ) για το ‘’πλύσιμο -απολύμανση’’ των στρωμάτων, διότι με την υγρασία γίνεται  ανάπτυξη Μούχλας,.  Όλοι  γνωρίζουν ότι , οι κατασκευαστές στρωμάτων αναφέρουν ότι τα στρώματα τους δεν πλένονται και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ατμός. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται η χρήση οποιασδήποτε μορφής ατμού ,ακόμα και υπέρθερμου ατμού (πίεση 4-10 bar για 184,13ο C), ή “ Βιολογικού Καθαρισμού”, με μηχανήματα (πλύσης-απόπλυσης) ψεκασμού – αναρρόφησης (Spray – extraction) κλπ, διότι τα  βακτηρίδια της  μούχλας  παραμονεύουν και μπορεί να προκαλέσουν  ‘’συχνές διαταραχές  στην υγεία’’,  αλλά και τις απρόσμενες καταστροφικές συνέπειες.

Πέρα όμως από οποία νομοθεσία, για ορθές πρακτικές εφαρμογές με ποιοτικά ασφαλείς προσφερόμενες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης , η ενημέρωση ως πρωταρχικό στόχο πρέπει να έχει την προστασία του καταναλωτή, αλλά και την ανάδειξη της κατάστασης, με  τις ‘’επισφαλείς μορφές ’’ του υποτίθεται καθαρού, όπου χαρακτηρίζει τον τρόπο με το όποιο αντιμετωπίζεται η στοιχειώδης προαγωγή καθαριότητας και υγιεινής, ακόμα και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Είναι πλέον καιρός  να γίνει μια ποιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών,  έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι είναι στο χέρι του το  να απαιτεί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, για τον ίδιο και την οικογένειά του και γενικά  τους συνανθρώπους. Η ενθάρρυνση της εισαγωγής νέων καινοτομιών, όπως οι Bio-εφαρμογές καθαρισμού αντιρρυπαντικής τεχνολογίας  (Antipollution Technology) για εσωτερικούς χώρους,  με κανόνες και πρόληψη για το Bio -περιβάλλον, σε κάθε μορφή και με οποιονδήποτε τρόπο, βοηθώντας στην αποκατάσταση της ζημίας  που έχει ήδη υποστεί ο βίος, εξ αιτίας των ανθρώπινων ενεργειών.

Ως καιρικό φαινόμενο η επικίνδυνη επανεμφάνιση της αφρικανική σκόνης μπορεί να είναι δαπανηρή γιατί λερώνει, για τους περισσοτέρους επιστήμονες έχει τον επικίνδυνο ρολό με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αφού με τη ποικιλία των μεταφερομένων υλικών, σκόνες μετάλλων και πετρωμάτων, ( μόλυβδο, αρσενικό ) όταν εισέρχεται ως Αέρια Ρύπανση στους Εσωτερικούς Χώρους, να δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη της εξάλειψης του προβλήματος της.

Τα ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις.

  • Δημιουργείται πρόβλημα με εφαρμογή παρασιτοκτόνου υγειονομικής σημασίας , όπου στην  χορήγηση της οριστικής έγκρισης του αναφέρεται ότι:  Οι δόσεις χρησιμοποιούνται ανάλογα µε το υλικό της επιφάνειας, το είδος και το μέγεθος του εντόμου, τη διάρκεια και το μέγεθος της προσβολής. Στο λεπτομερέστατο όμως ενημερωτικό έντυπο , με απεικόνιση κρεβατοκάμαρας, για εντοπισμό κοριών, αναφέρεται : Οι υψηλές δόσεις συνιστώνται σε περιπτώσεις σοβαρών επιδρομών , καθώς και για βρώμικες ή εξαιρετικά απορροφητικές και πορώδεις επιφανές.

Ο  ‘’επαγγελματίας εφαρμοστής’’,  εφόσον βλέπει ότι, μπορεί να κάνει εφαρμογή σε ‘’ βρώμικες ή εξαιρετικά απορροφητικές’’ και πορώδεις επιφανές, μονό με τον ψεκασμό, δεν αγοράζει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τις εναρμονισμένες πρακτικές εφαρμογές, πάνω σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων, αλλά και χωρίς την τήρηση της πιστής εφαρμογής του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα. Ποιος φέρει την ευθύνη;

  • Με οριστική έγκριση βιοκτόνο (απωθητικό), που επιτρέπεται η πώλησή του από φαρμακεία και εφαρμόζεται με ψεκασμό σε υφασμάτινες επιφάνειες ,σε καθίσματα αυτοκινήτων, σε σπίτια, ξενοδοχεία κ.α. Αναφέροντας, σκουπίστε και στην συνέχεια ψεκάστε από απόσταση περίπου 30 εκ. Όσο πιο βαθιά εισχωρήσει το προϊόν, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η δράση του!!!

Αναφέρεται ότι, είναι από φυσική, δραστική Γερανιόλη, προσφέροντας αποτελεσματική αντιαλλεργική προστασία, αναγραφόμενη στην ετικέτα. Είναι απαραίτητο, στους φαντάρους, σε άτομα που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις ή camping. (Ξέχασαν να τους υπενθυμίσουν να πάρουν και την ηλεκτρική τους σκούπα μαζί.)

Φαρμακοποιός το πουλά σε οδηγό Μ.Μ.Μ., ψεκάζει τα καθίσματα και δημιουργείται πρόβλημα σε ταξιδιώτη. Υπεύθυνος είναι,  ο οδηγός του Μ.Μ.Μ ή ο ξενοδόχος ,  όταν για  το ΥΠ.Α.Α.Τ δεν  επιτρέπεται η εφαρμογή βιοκτόνων χωρίς την παρουσία επιστήμονα με «Αναγγελία έναρξης »  σύμφωνα με το νόμο 3919/2011, ο  φαρμακοποιός που βλέπει ότι προσφέρει αντιαλλεργική προστασία, ή  το ΥΠ.Α.Α.Τ που δε έχει διευκρίνηση στην οριστική έγκριση, τι ισχύει για το καθεστώς χώρων μαζικής εστίασης και μεταφέρων, κλπ διότι ο ιδιώτης μπορεί να το χρησιμοποίηση στα καθίσματα του αυτοκινήτου. Ποιος φέρει την ευθύνη;

  • Όταν Βιοκτόνα προϊόντα  που αδειοδοτούνται από το ΥΠ.Α.Α.Τ και ανήκουν στους τύπους προϊόντων  18, 19, ως εντομοκτόνα, απωθητικά-προσελκυστικά , πως επιτρέπεται να γίνονται έστω και αναφορές για εφαρμογές  με ‘‘πιστοποιημένες υπηρεσίες αντιαλλεργικής προστασίας στρωμάτων ‘’ σε ιδιώτες αλλά και σε ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις ,  ενοικιαζόμενα δωμάτια, παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ . Ποιος φέρει την ευθύνη;

Οι επιστήμονες  εντομολογίας, επισημαίνουν ότι μπορεί να επιδεινωνόσουν την ανάπτυξη των ακέραιων ,η δε Ιατρικοί επιστήμονες επισημαίνουν , ότι εκτός από τα σπόρια των βακτηριδίων της μούχλας , τα περιττώματα των ακέραιων και η αποσύνθεση τούς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες διαταραχές.

Πρέπει να δίνεται μεγάλη βαρύτητα από τους επιστήμονες, στις ‘’διαταραχές υγείας’’   που προκαλούνται  από την ‘‘ανεξέλεγκτη προαγωγή βιοκτόνων ’’, στον  πόλεμο των ‘‘ψεκασμών εκ των έσω’’ με ‘’όπλα’’ τις δελεαστικές προσφορές των ‘‘γενναίων εκπτώσεων στην υγεία’’,  αλλά και στην  επικινδυνότητα της καθημερινότητας  των ανυποψίαστων εγκλωβισμένων καταναλωτών, στο  σύνδρομο της Υπερ-χρήσης Βιοκτόνων, κινδυνεύοντας να χαθούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ που κρύβουν οι ‘’έξτρα χρεώσεις’’ από την  επιμόλυνση στους εσωτερικούς χώρους .

Μπορεί, η ελλιπής ενημέρωση ,για τα θέματα των Απεντομώσεων – Μυοκτονιών, να δίνει σε κάποιους το χρόνο να κάνουν  ‘‘ πάρτι’’, έως ότου το   ΥΠ.Α.Α.Τ μαζί με τις εκάστοτε Δ.Α.ΟΚ  και όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την Δημόσια Υγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρα μας, ενεργοποιήσουν την απαιτούμενη μέριμνα εφαρμογής της νομοθεσίας (Περί διαφήμισης προς χρήση βιοκτόνων, κλπ) , έστω και ηλεκτρονικά.

Αυτά λοιπόν γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται , μπορούν να μιοθουν όταν  συνεισφέρουμε ολοι, Σύνδεσμοι (Σ.Ε.Α.Μ.Ε.) με τα Σωματεία  , Γεωπόνων, Χημικών , Εποπτών Δημόσιας Υγείας , Τεχ. Γεωπόνων, Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.,  Επιμελητήρια, μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς , για τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και για παραπλάνηση των καταναλωτών, ώστε μην χρειάζεται να γίνονται καταγγελίες με χρονοβόρες διεκπεραιώσεις.!!!!

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Με εκτίμηση 

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

vgenis@otenet.gr

Πηγή: https://www.cleaningnews.gr/διαταραχές-με-αυξημένη/

 

Περισσότερα Άρθρα

Επέλαση… κοριών σε όλα τα «κοινωνικά επίπεδα».

Προστατέψτε τους χώρους από τους απρόσκλητους φίλους μας.

Μήπως οι ‘‘Οικολογικοί Bio – κτόνοι’’ κυκλοφορούν ανάμεσα μας;!!!

Όταν οι κοριοί ……ξανάρχονται !!

Όχι πανικός και ερασιτεχνισμοί με κοριούς και ψώρα.

Η εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug

Το άκαρι της ψώρας

Πολυδάπανες οι ‘‘κρυφές χρεώσεις’’ μετά τον καθαρισμό στρωμάτων.

Αντενδείξεις εφαρμογών με αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Αναβαθμισμένη η Καθαριότητα & Υγιεινή σε Σταθμούς Φροντίδας – Απασχόλησης;

Εξασφαλισμένες Υπηρεσίες Υγιεινής Χώρων Φιλοξενίας Ζώων.!!

Αντιμετωπίστε τα ενδο-οικιακά αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Επικίνδυνη αλλά και πολυδάπανη η επιμόλυνση των εσωτερικών χώρων.

Προκλήσεις αποτελεσματικότητας στον περιορισμό της εσωτερικής ρύπανσης.

Οι 10 +1 λόγοι μείωσης – αποφυγής αλλεργιών με την καθαριότητα.

Οι “10 μισές αλήθειες” για την δήθεν ποιοτικά φθηνή καθαριότητα.

Οι Βιο-επιδράσεις της ‘‘ανεξέλεγκτης προαγωγής ’’ βιοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους.

Οι ασφαλείς και υγιεινές κατοικίες είναι υποχρέωση όλων μας.

 

About Giannis Vgenis