Ο “κοριός” του ελάτου!

Ο “κοριός” του ελάτου!

Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρατήρησα ότι σε μελισσοκομικές ιστοσελίδες, αναφέρεται το μελιτογόνο  έντομο: Cinara pectinatae,  Οικογένεια Lachnidae (Aphididae), ως ο “κοριός” του ελάτου!

Δεν πρόκειται περί κοριού, αλλά είναι μικρές μαύρες μελίγκρες (αφίδες) οι οποίες παρασιτούν συνήθως στις κορυφές των μικρών ελάτων αλλά και στις άκρες των κλαδιών.

Η διευκρίνιση γίνεται προς αποφυγήν παρεξηγήσεων από περιοίκους που οι κατοικίες τους γειτονεύουν με έλατα και οι οποίοι, με το δίκιο τους, θα φοβηθούν ότι πρόκειται για τον επικίνδυνο κοριό (Cimex lectularius, Οικογένεια  Cimicidae), ενώ πρόκειται περί ενός ακίνδυνου για τον άνθρωπο και ωφέλιμου εντόμου.

 Κοριοί

bed_bugΆπτερα , καστανόχρωμα, σχήμα πεπλατυσμένο – οβάλ, , 4-6 mm, με προβοσκίδα

και χαρακτηριστική (κορεώδη) οσμή. Τρέφονται από αίμα θηλαστικών. Προσβάλλουν θερμόαιμα ζώα  και τον άνθρωπο την νύχτα, όπου και προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα. Χωρίς αίμα δεν εξελίσσεται ο βιολογικός κύκλος, μπορούν να μείνουν και μήνες χωρίς τροφή (2-12 μήνες) . Φωλιάζουν  σε κρεβάτια, χαραμάδες, ταπετσαρίες καθώς και σε ζώα όπως: πτηνά, νυχτερίδες, τρωκτικά.  

Η καταπολέμηση  των κοριών είναι πολύ δύσκολη. Μόνον από ειδικευμένους επαγγελματίες και εταιρίες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και σκευάσματα.

Μαύρη αφίδα του ελάτου

Ελατος1Πρόκειται για μικρές μαύρες μελίγκρες οι οποίες παρασιτούν συνήθως στις κορυφές των μικρών ελάτων αλλά και στις άκρες των κλαδιών.

Η «μαύρη αφίδα του ελάτου» είναι πολύ ευαίσθητη στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και μηδενική βροχόπτωση. Λόγω αυτής της ευαισθησίας, δίνει κάθε 3-4 χρόνια παχύρευστο μελίτωμα και τα έλατα κυριολεκτικά πλημμυρίζουν με μέλι.

Κ. Μ.

Βίντεο: Ο “κοριός” και το έλατο – Μελισσοβοσκές – Cinara pectinatae

Πηγή: http://cleaningnews.gr/ο-κοριός-του-ελάτου/ ‎

Περισσότερα Άρθρα

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και στην μετακίνηση σας για τις διακοπές.

Όταν οι κοριοί ……ξανάρχονται !!

Προκλήσεις με ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους διαμονής των διακοπών σας.

Όχι πανικός και ερασιτεχνισμοί με κοριούς και ψώρα.

Το άκαρι της ψώρας

Αντιμετωπίζοντας το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνία

Το Σύνδρομο της Υπερ-χρήσης και στα Βιοκτόνα –Ακαρεοκτόνα.

About Giannis Vgenis