‘’Καθαρόν Εστί’’2019: Επικεντρωμένη Πρόληψη & «Μικροβιολογική Ασφάλεια» στην Δημόσια Υγιεινή

Το ‘‘Καθαρόν Εστί’’ 2019, όπως κάθε χρόνο θα συνεχίσει την προσπάθεια  για την  προώθηση καινοτόμων  συνεργασιών με εγκάρσια προσέγγιση (Transversal Approach), ως κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων, βασισμένα στην φιλοσοφία της διαφορετικότητας για την Δημόσια Περιβαλλοντική Υγιεινή, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του τρόπου διαχείρισης προβλημάτων των εσωτερικών χώρων.

Η αντιμετώπιση της αύξησης ιών, βακτηρίων, αλλά και η αύξηση της ανθεκτικότητας των πληθυσμών σε πολλά παράσιτα (ζωικών εχθρών), δημιουργεί αυξανόμενες ανάγκες με απαιτήσεις , απέναντι στα προβλήματα της“ εσωτερικής επιμόλυνσης’’, αναδεικνύει την ανάπτυξη των εξειδικευμένων προγραμμάτων με Bio – εφαρμογές και μεθόδους υψηλής ποιότητας (Bio- decontamination Unit), με πρωτόκολλα εφαρμογών και Βεβαιωμένη εκπαίδευση των εφαρμοστών , ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική διαχείριση των εσωτερικών χώρων. Η δε επαγγελματική διαχείριση του Bio -περιβάλλοντος για την Δημόσια Περιβαλλοντική Υγιεινή, προσαρμόζεται σε προγράμματα , για την  προαγωγή καθαριότητας και υγιεινής σε επίπεδο υπηρεσιών και εξοπλισμού, με στόχο την  προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής μέσα από οικονομικά έξυπνες λύσεις εναρμονισμένες πλήρως με συστήματα ποιότητας ISO/HACCP.

Έχοντας ως γνώμονα πάντα το ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολλαπλή ενημέρωση , για μια επιμελημένη εφαρμογή μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες , για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας , έτσι ώστε να συμβάλουμε με την πρόληψη  ή /και να περιορίσουμε κατά πολύ συμπτώματα ασθενειών, (π.χ άσθματος, αλλεργικών αναπνευστικών και πνευμονολογικών  συμπτωμάτων κλπ.) προερχόμενα από αιωρούμενους εσωτερικούς   ‘‘μολυσματικούς παράγοντες ’’, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι το υποτίθεται καθαρό  δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων.  Υπενθυμίζουμε δε ότι, τις τρεις ‘’σύνθετες’’ λέξεις κλειδιά Bio-Απορρύπανση, Bio-Εξυγίανση, Bio-Απολύμανση, θα τις συναντάμε όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα μας, γιατί οι προκλήσεις για την «μικροβιολογική ασφάλεια» , από τους κίνδυνους των επανεμφανιζόμενων προβλημάτων  που είχαν εξαφανιστεί, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται . Το Υπουργείο Υγείας εκδίδει εμπεριστατωμένες Εγκύκλιους, ως εξ. επείγον  στο διαδίκτυο , σχετικά με τους  υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και μέσων μαζικής μεταφοράς για το σχολικό έτος 2018-2019.κλπ

Η ανάδειξη της επικεντρωμένης πρόληψης & «μικροβιολογικής ασφάλειας» στην Δημόσια Υγιεινή σε εσωτερικούς χώρους ,προσδιορίζει την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων , έτσι ώστε μετά από  κάθε άμεση ή/και στοχευόμενη επέμβαση απεντόμωσης για  κατσαρίδες, (έντομα υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία), για (Κοριούς,  Ψύλλους,  Τσιμπούρια,  Έντομα υφασμάτων – χαλιών κλπ), αλλά και στην μυοκτονία, (βλέπε  ΚΕΕΛΠΝΟ: Λεπτοσπείρωση μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μικροβιακή λοίμωξη κλπ ),  όπου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Πρέπει λοιπόν εκτός των άλλων –  εξονυχιστικός καθαρισμός  και ενδαπέδια απολύμανση – να γίνεται και εφαρμογή  ‘‘Περιβαλλοντικής  Bio-Εξυγίανσης ανά όγκο’’  για την αιωρούμενη σκόνη , τα σπόρια, τα μικροσκοπικά ‘’τεμαχίδια’’ τις κατσαρίδας, τα τριχίδια ποντικών κλπ, ώστε να μπορεί να γίνει και  απολύμανση ανά όγκο , χωρίς τη χρήση χημικών, ή /και με την χρήση νεφελοποιητή (cold fogger)  με εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ απολυμαντικό, (Bio Sanitizers) , διότι δεν γνωρίζουμε π.χ οι κατσαρίδες και οι ποντικοί από που έχουν περάσει.

Στα σεμινάρια των  Διαχειριστικών  Εφαρμογων  Αντιμετώπισης Επιβλαβών Οργανισμών σε Κατοικημένους Χώρους, έγινε αναφορά για την  σύνταξη επιστημονικής τεχνικής μελέτης, με την οποία ο καταναλωτής θα έχει πλήρη ενημέρωση εκ των προτέρων , για την προεργασία που πρέπει να γίνει, πριν από οποιαδήποτε επιστημονική εφαρμογή ,αλλά και μετά, για  εφαρμογές  μεθόδων που θα καλύπτου πλήρως τις ανάγκες  αντιμετώπισης των προβλημάτων . Όπως π.χ ( Ακαρι της ψώρας, Ακάρεα της εσωτερικής σκόνης (Dust mites), Σαπροφάγα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’,  Ψείρες του σώματος, Μούχλα σε στρώμαΜούχλα σε Χαλιά,  τα Κολλέμβολα που προκαλούν δερματίτιδες, αλλεργίες , τα – Ptinidae- τα έντομα αίνιγμα, που δεν τρέφονται με αίμα και δεν έχουν καμία σχέση με τους κοριούς.κλπ

Με αφορμή του άρθρου  Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση  θα υπάρχει εκτεταμένη ενημέρωση, για το τι πρέπει να γνωρίζετε  για τους ‘’άγνωστους κίνδυνους’’ μετά τον καθαρισμό των στρωμάτων, αλλά και  μεγαλύτερη βαρύτητα για το υποτίθεται καθαρό που δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων , συμβάλλοντας έτσι για ένα ποιο ‘’καθαρό & υγιεινό περιβάλλον φιλοξενίας’’, αλλά και  για την διασφαλισμένη υγιεινή των χώρων  διαχείρισης φροντίδας κατ’ οίκον.

Το Healthy Interior Environmentείναι ένα πρόγραμμα της BiOzone που μπορεί να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί με θεαματικά αποτελέσματα, εξολοκλήρου ή/και συμπληρωματικά σε, Ξενοδοχεία,  Εστιατόρια, Χώροι φιλοξενίας, Αίθουσες Προβολών (σινεμάδες), Ιατρεία φροντίδας υγείας, Φαρμακεία, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, Επαγγελματικοί χώροι, Κέντρα Αποκατάστασης (Hospitality), Χώροι συνεδριάσεων, Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί σταθμοί – σχολεία, Fitness & Αθλητικές εγκαταστάσεις, Γυμναστήρια, Καμπίνες Πλοίων, Κατοικίες -Σπίτια ,  Κτηνιατρικά ιατρεία- κλινικές,  Healthful Pets, Υπηρεσίες τροφίμων, Αποκατάσταση μούχλας, κλπ.

Οι υπεύθυνοι διαχειριστές των χώρων , αλλά και οι εφαρμοστές ,θα πρέπει να μελετήσουν λεπτομερέστατα την Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη) , αν και περιγράφονται αναλυτικά , όπως πχ στο άρθρο 3 της παρούσας, για (κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.) προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Θα υπάρξει ενημέρωση για την δυνατότητα όπου θα μπορούν να γίνονται, για  ορισμένες περιπτώσεις , σε ιδικά διαμορφωμένους χώρους των P.C.S. Εφαρμοστών και εργοστασιακές εφαρμογές με την χρήση του όζοντος (Ozone) ,ως εναλλακτική τεχνολογία ελέγχου επιβλαβών οργανισμών για χρήση σε αποθηκευμένα προϊόντα. Όπως έχει αναφερθεί από τον  Καθηγητή Εντομολογία Αθανασίου Χρήστο ,έκτος των άλλων και για το δυναμικό χρήσης του στις νέες βιομηχανικές εφαρμογές, καθιστώντας τη χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων ευκολότερη και εφαρμόσιμη σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Περισσότερα..  Η χρήση αερίου όζοντος για τον έλεγχο των εντόμων και των μικροοργανισμών στα αποθηκευμένα προϊόντα.

Θα υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση για το Ozone ( οζονοποίηση με  διεργασία  υψηλής απόδοσης) για τις  εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές του,  ώστε να παρέχεται  φυσική απολύμανση χωρίς υπολείμματα και για την  ασφάλεια των τροφίμων  από ένα ευρύ φάσμα βιολογικών απειλών και παθογόνων παραγόντων,  για  εφαρμογές στην γεωργία, στα πλυντήρια ιματισμού για   Οικονομικά, Μικροβιολογικά και Περιβαλλοντικά Οφέλη , αλλά και στην ανακύκλωση του (ανακτημένου νερού).

Έκτος των άλλων εφαρμογών της  Καταλυτικής Οζονοποίησης , θα υπάρχει επιπλέον ενημέρωση για την σειρά HYGENE BOX CLEAN ,μια επανάσταση στην έννοια της απολύμανσης , ιδιαίτερα χρήσιμη σε Στεγνοκαθαριστήρια-Σιδερωτήρια, κατασκηνώσεις αθλοπαιδιών (Camp), γυμναστήρια, αποδυτήρια κλπ, ως μικροβιολογική ασφάλεια σε ρούχα-γιλέκα, κλινοσκεπάσματα , αθλητικά είδη, υποδήματα  και άλλα αντικείμενα (π.χ.. Παιχνίδια,), αλλα και για την  συσκευή HYGENE AIR SPLIT 200, ιδιαίτερα χρήσιμη σε κουζίνες, εστιατόρια, ιατρεία και χειρουργεία, μέσα μεταφοράς ασθενών , σε ειδικούς  χώρους επεξεργασίας –  συντήρησης- αποθήκευσης τροφίμων. ( πχ εξεργασίας κρεάτων κρεοπωλεία, αλλαντικών, κοτόπουλων,  ψαριών,) κλπ.

Η Υγειονομική και Περιβαλλοντική Ευαισθησία μας, μέσα από την διαφορετικότητα των καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών για κάθε χώρο φιλοξενίας, μας ωθεί σε επενδύσεις εναλλακτικών διαχειριστικών εφαρμογών, με αποτελεσματικά καθαρές τεχνολογίες ενεργειακών και περιβαλλοντολογικών βιώσιμων μεθόδων. Έτσι με την αναβάθμιση του τρόπου διαχείρισης προβλημάτων των εσωτερικών χώρων και την καθιέρωση εναρμονισμένων  ‘’πρωτόκολλων εφαρμογής’’ και Βεβαιωμένη εκπαίδευση των εφαρμοστών,  για την επίτευξη ενός υψηλού επίπεδου προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας , αναδεικνύονται οι επαγγελματικές συνεργασίες με εγκάρσια προσέγγιση (Transversal Approach), όσο στην  πρόληψη για την εσωτερική επιμόλυνση αλλά και προώθηση της διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής  ,με  την ποιοτικά αναβαθμισμένη Δημόσια Περιβαλλοντική Υγιεινή να αυξάνει.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: http://cleaningnews.gr/καθαρόν-εστί2019-επικεντρωμένη-πρ/

About Giannis Vgenis