Η εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug

Η Chagas, είναι παρασιτική νόσος, μια αόρατη μολυσματική δολοφόνος, χαρακτηρισμένη ως αυξανόμενη απειλή. Η Chagas πήρε το όνομα  από τον Carlos Chagas (γύρω στο 1909), έναν βραζιλιάνο γιατρό που ανακάλυψε ότι τα Triatoma φέρουν ένα δυνητικά θανατηφόρο παράσιτο που ονομάζεται Trypanosoma cruzi.

Three_species_of_kissing_bugs305x300 (3)Το Kissing Bug: (Το έντομο που φιλάει), ανήκει στα Hemiptera  (Reduviidae : Triatominae), στο γένος Triatoma (assassin bugs ) πήρε το όνομά του επειδή του αρέσει να δαγκώνει τους ανθρώπους γύρω από τα μάτια και το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ζει σε τροπικά κλίματα και συμπαθεί τις φωλιές των σπονδυλωτών ζώων, για να έχει εύκολη πρόσβαση στο αίμα τους. Μένει κρυμμένο για μεγάλο μέρος της ημέρας, σε ρωγμές ξύλου, στέγες αχυρώνων, για καλύτερη προσέγγιση στα θύματα του, δαγκώνοντας και ρουφώντας το αίμα τους, καθώς κοιμούνται.

Αφοδεύει στην επιφάνεια του δέρματος του ξενιστή και στη συνέχεια δαγκώνει για να ρουφήξει το  αίμα, επιτρέποντας στο πρωτόζωο Trypanosoma cruzi που μεταφέρει, να μολύνει ένα νέο ξενιστή. Η διείσδυση των μολυσμένων περιττωμάτων διευκολύνεται περαιτέρω από το ξύσιμο της περιοχής, γύρω από το δάγκωμα στον ξενιστή, τον άνθρωπο ή τα ζώα.

Τώρα χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή , διότι ξαναήρθε στην επικαιρότητα η Chagas.  Την ονομάζουν  μάλιστα , νέο ιό HIV / AIDS της Αμερικής ή αλλιώς την …. «νόσο των φτωχών».  Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, προκαλεί τρόμο γιατί  δυστυχώς «χτυπάει» ολοένα και περισσότερους, κυρίως στις περιοχές της Λατινικής και Νότιας Αμερικής, καθώς μεταδίδεται από μολυσμένα έντομα, κυρίως κοριούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νόσος του Chagas θεωρείται μια από τις παραμελημένες παρασιτικές λοιμώξεις για τη δημόσια υγεία.

Πηγες:2013/ http://www.fimes.gr/2013/08/nea-astheneia-chagas/#ixzz2baLQYbSD, αλλά  και  2016/06 http://www.elitereaders.com/danger-of-kissing-bug-assassin-bug-triatomine-bite/ Περισσότερα(http://www.cdc.gov/parasites/chagas/gen_info/vectors/#get_chagas

Προσοχή: Υπάρχουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο –μετά από λανθασμένη μετάφραση- με αναφορές στα ακάρεα και την νόσο του Chagas.

 Η Chagas εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, λόγω αδιαφορίας ή/και  έλλειψης γνώσης.  The Kissing BugThe Bug Squad Guide

Ένας επιπλέον λόγος , οι επιστήμονες που  « έχουν την έναρξη άσκησης επαγγέλματος για καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών» και ασχολούνται στους τομείς των εφαρμογών,  πρέπει να παρακολουθούν Σεμινάρια Επαγγελματικής Κατάρτισης. Για τη νόσο Chagas έχουν γίνει εκτεταμένες αναφορές με μεγάλη βαρύτητα από τον κ. Αθανασίου Χρήστο  (Αν. Καθηγητή  Εντομολογίας του Π. Θ.)

Μετά τον εντοπισμό των εντομών χρειάζεται  οπωσδήποτε ταυτοποίηση από επιστήμονες στα Γεωπονικά Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, αλλά και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Stink bug in houseΈτσι διαβάζοντας άρθρα για το Kissing Bug, δεν θα τα μπερδεύετε με τα Stink bugs τις ‘‘Βρωμούσες’’ που  ποικίλουν σε μέγεθος και δεν δαγκώνουν τους ανθρώπους, αλλά τρέφονται με φυτά, χυμό από φύλλα, βλαστούς, ρίζες φυτών. Υπάρχουν μερικά είδη που είναι αρπακτικά και τρώνε άλλα επιβλαβή έντομα όπως κάμπιες, λειτουργώντας ευεργετικά στην προστασία των φυτών, όπως τα σαπροφάγα  ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ , που χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία για την βιολογική καταπολέμηση κλπ.

Δεν χρειάζεται λοιπόν πανικός και  ερασιτεχνισμοί με ψώρα, κοριούς, αλλά ούτε και η σύγχυση τους με τις μαύρες μελίγκρες (αφίδες), ή τις αιμομυζητικές ψείρες του σώματος. Όπως στις κατηγορίες των ζωικών εχθρών που παρασιτούν στους εσωτερικούς χώρους και δεν συντρέχει κατά το πλείστον λόγος ψεκασμού με βιοκτόνα (εντομοκτόνα) , το ίδιο ισχύει και με τα Stink bugs, τις ‘‘Βρωμούσες’’ όπου πρέπει να χρησιμοποιούνται επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης και εξυγίανσης . Πριν από κάθε εφαρμογή , πρέπει να μελετούνται προσεκτικά οι αντενδείξεις των εφαρμογών ώστε να μην έχουμε αλληλεπιδράσεις  ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Υ.Γ : Ευχαριστούμαι,τον κ. Κωνσταντίνο Θ. Μπουχέλο Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. για τις πολύτιμες υποδείξεις του.

Πληροφορίες με email στο info@hygienichome.gr ή στα τηλέφωνα : 2104829839, 6932245887.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:  https://www.cleaningnews.gr/εξάπλωση-νόσου-chagas/

Περισσότερα Άρθρα

Αντενδείξεις εφαρμογών με αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Όχι πανικός και ερασιτεχνισμοί με κοριούς και ψώρα.

Οι Ψείρες του σώματος

Όταν οι κοριοί ……ξανάρχονται !!

Ο “κοριός” του ελάτου!

Το άκαρι της ψώρας

Κρότωνες (τσιμπούρια)

Οι Βιο-επιδράσεις της ‘‘ανεξέλεγκτης προαγωγής ’’ βιοκτόνων στους εσωτερικούς χώρους.

 

About Giannis Vgenis