ΕΕΔΥΠΠΠ – Ένωση Επαγγελματιών Διασφάλισης Όρων Υγιεινής και Ποιότητας Πόσιμου Πάγου

ΕΕΔΥΠΠΠ – Ένωση Επαγγελματιών Διασφάλισης Όρων Υγιεινής και Ποιότητας Πόσιμου Πάγου

«Ιδρύθηκε η ΕΕΔΥΠΠΠ,  ένας νέος θεσμικός φορέας με αντικείμενο την προαγωγή της ασφάλειας και της υγιεινής του πόσιμου πάγου.»

Αθήνα, 07/10/2025

     Με πανελλήνια εμβέλεια ιδρύθηκε η  Ένωση Επαγγελματιών Διασφάλισης Όρων Υγιεινής και Ποιότητας του Πόσιμου Πάγου – ΕΕΔΥΠΠΠ, με σκοπό να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον τομέα της διασφάλισης της ποιότητας του πάγου που χρησιμοποιείται καθημερινά στην εστίαση, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις τροφίμων. Η Ένωση φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, μέσω της θέσπισης τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων, της προώθησης της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου και της έγκυρης ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού.

    Στην προεδρία της ΕΕΔΥΠΠΠ εξελέγη ο κος Ανδρέας Σεραφειμίδης,  ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον τομέα της υγειονομικής συντήρησης παγομηχανών και της ασφάλειας του πόσιμου πάγου.  Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «ο πάγος αποτελεί τρόφιμο και η ασφάλειά του θεμελιώνεται στη σωστή και προληπτική υγειονομική συντήρηση του εξοπλισμού. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εργαστήκαμε συστηματικά για να μεταβάλουμε την φιλοσοφία παραγωγής πάγου, εισάγοντας σαφείς διαδικασίες καθαρισμού, απολύμανσης και παρακολούθησης. Η Ένωση στοχεύει στη δημιουργία ενιαίου πλαισίου συνεργασίας και δράσης  και στην καθιέρωση κοινών και υψηλών προτύπων  για το σύνολο του κλάδου».

Στόχος και αποστολή της ΕΕΔΥΠΠΠ

    Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη, οι βασικοί άξονες δράσης της ΕΕΔΥΠΠΠ περιλαμβάνουν:

  • Τη θέσπιση και διάδοση τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων για την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή πάγου.
  • Τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τη διενέργεια μικροβιολογικών ελέγχων, την επαλήθευση της καθαρότητας και την περιοδική αξιολόγηση των εγκαταστάσεων, καθώς και
  • Την ενημέρωση των επαγγελματιών αναφορικά με τις ορθές πρακτικές χρήσης και χειρισμού του εξοπλισμού παραγωγής πάγου, με στόχο τη μείωση των κινδύνων επιμόλυνσης κατά την τελική κατανάλωση.

  Οι εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας που υποστηρίζει την Ένωση, επισημαίνουν ότι η συστηματική παρακολούθηση και η τεκμηριωμένη καταγραφή των εργασιών υγειονομικής συντήρησης των παγομηχανών, αποτελούν ζήτημα καίριας σημασίας για τη δημόσια υγεία. Όπως αναφέρουν, «στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις να διαθέτουν σαφείς οδηγούς συμμόρφωσης, με πρακτικά βήματα εφαρμογής και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης».

Σημασία και Επίκαιρο της Ίδρυσης

    Η χρήση πάγου έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, τόσο στον τομέα της εστίασης όσο και στις οργανωμένες δομές παραγωγής τροφίμων. Ταυτόχρονα, η συσσώρευση υγρασίας και η ανάπτυξη βιοφίλμ σε ανεπαρκώς συντηρημένες παγομηχανές καθιστούν επιβεβλημένη την εφαρμογή προληπτικών πρακτικών και τακτικών ελέγχων. Η καθαριότητα και η ορθή υγειονομική συντήρηση των παγομηχανών δεν συνιστούν πολυτέλεια, αλλά θεμελιώδη προϋπόθεση για την ασφάλεια των τροφίμων και τη διασφάλιση υγιεινών συνθηκών στους χώρους εστίασης και παραγωγής. Η ΕΕΔΥΠΠΠ επιδιώκει να καθιερώσει τις βέλτιστες πρακτικές ως καθολικό πρότυπο, από τα χρονοδιαγράμματα καθαρισμών και τα πρωτόκολλα απολύμανσης έως την πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Ανοιχτή πρόσκληση

  Η Ένωση απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε επαγγελματίες της εστίασης, προμηθευτές πάγου, τεχνικούς συντήρησης, υγειονομικούς και επιστήμονες στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων να συμμετάσχουν στη συλλογική αυτή πρωτοβουλία. Όπως επισημαίνει ο κος Σεραφειμίδης,  «στόχος μας είναι η προαγωγή διαφάνειας, υπευθυνότητας και η καθιέρωση ενιαίου λεξιλογίου ποιότητας για τον πάγο που φτάνει στο ποτήρι του καταναλωτή»

ΕΕΔΥΠΠΠ – Ένωση Επαγγελματιών Διασφάλισης Όρων Υγιεινής και Ποιότητας Πόσιμου Πάγου

Για πληροφορίες και αιτήσεις μελών: info@eedyppp.grwww.eedyppp.gr

Πηγή:   https://www.cleaningnews.gr/εεδυπππ-ένωση-επαγγελματιών/

About Giannis Vgenis