Τερμίτες
Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ctbuchelos@yahoo.gr
Η παρουσία, μορφολογία, βιολογία, οι ζημιές που προκαλούν, η πρόληψη του προβλήματος και η αντιμετώπιση των τερμιτών, εκτενώς από τον συγγραφέα με άρθρα και με το βιβλίο του ενώ συνοπτική παρουσίαση του προβλήματος των κατοικιών από τερμίτες στην Ελλάδα, έγινε στο 13ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο .
Για ενημέρωση του αναγνώστη όσον αφορά στη σοβαρότητα του ανωτέρω προβλήματος παρατίθεται απόσπασμα της τελευταίας αυτής εργασίας:
«…το πρόβλημα είναι υπαρκτό και φλέγον. Όμως, είναι γεγονός ότι επικρατεί άγνοια, υποτίμηση ακόμη και αποσιώπηση της ανησυχητικής παρουσίας τερμιτών και της σοβαρότητας των ζημιών που προκαλούν. Το φαινόμενο έχει τις εξηγήσεις του:
1. Οι τερμίτες (Isoptera) είναι έντομα μικρόσωμα που μοιάζουν με μυρμήγκια (Hymenoptera). Έχουν όμως βασικές μορφολογικές διαφορές. Χαρακτηρίζονται από κοινωνική ζωή, μακροζωΐα και μεγάλες αντοχές. Ακολουθούν κρυπτικόν τρόπο ζωής. Ζουν, αναπτύσσονται και δρουν κάτω από το έδαφος και μέσα στα προσβεβλημένα υλικά, αφήνοντας άθικτο το εξωτερικό στρώμα του ξύλου ή το χρώμα του. Δεν παρατηρούνται οπές εξόδου και συσσώρευση πριονιδιού όπως στα σαράκια (Coleoptera). Έτσι η καταστροφή δεν γίνεται αντιληπτή η δε αποκάλυψη του «δράματος» γίνεται κατά τύχην μετά από πολλά χρόνια.
2. ‘Όταν αποκαλυφθεί το πρόβλημα, κυρίως στο κάτω μέρος των κασωμάτων σε πόρτες ή παράθυρα, η ζημιά αποδίδεται (στο 95% των περιπτώσεων) σε… υγρασία!
Αυτό μάλιστα γίνεται εύκολα πιστευτό καθώς τα παραπάνω σημεία είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε βροχή,
σφουγγαρίσματα κ.λπ. Σε προσεκτική πάντως παρατήρηση φαίνεται καθαρά ότι δεν πρόκειται περί «σαπίσματος» αλλά διακρίνονται τα χαρακτηριστικά κάθετα σχισίματα στο ξύλο που προκαλούν τρώγοντας οι τερμίτες και τα χαρακτηριστικά περιττώματά τους (στους τερμίτες ξηρού και υγρού ξύλου).
3. Τέλος, στις περισσότερες των περιπτώσεων που διαπιστωθεί ότι μία κατοικία είναι τερμιτόπληκτη, οι ιδιοκτήτες αποκρύπτουν το γεγονός από τους γείτονες και τους μελλοντικούς αγοραστές ή και ενοικιαστές. Είναι γεγονός ότι η κοινοποίηση μιας τέτοιας πληροφορίας καταβαραθρώνει την αγοραστική αξία της κατοικίας και συνήθως ακυρώνει την πώλησή της! Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε ένα ακόμη «ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο» η προστασία του οποίου εξαρτάται, σε μεγάλον βαθμό, και από την εχεμύθεια των εμπλεκόμενων ειδικών εντομολόγων και απεντομωτών...».
Β Ι Β Λ Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α
Μπουχέλος, Κ. Θ. (2008) Τερμίτες στην Ελλάδα: Μορφολογία, Βιολογία και ζημιές που προκαλούν. Γεωργία – Κτηνοτροφία, τεύχος 3/2008, σελ. 46 – 55
Μπουχέλος, Κ. Θ. (2008) Τερμίτες στην Ελλάδα: Πρόληψη των ζημιών, καταπολέμηση. Γεωργία – Κτηνοτροφία, τεύχος 4/2008, σελ.72 – 77
Μπουχέλος, Κ. Θ. (2009) Ξυλοφάγα Έντομα Κατοικιών: Αναγνώριση, Βιολογία, Αντιμετώπιση. Εκδόσεις Αγρο Τύπος, Αθήνα, 112 σελ.
Μπουχέλος, Κ. Θ. (2010) Τερμίτες και δένδρα: η άλλη « δραστηριότητα» των τερμιτών, όπλο για την αντιμετώπισή τους. Γεωργία – Κτηνοτροφία, τεύχος 5/2010, σελ.70 – 75
Μπουχέλος, Κ. Θ. (2010) Τερμίτες και δένδρα (ΙΙ): νέα δεδομένα και πληροφορίες για την « πληγή» δένδρων και κατοικιών. Γεωργία – Κτηνοτροφία, τεύχος 8/2010, σελ.54 – 78
http://www.agrotypos.gr/eshop/index.asp?mod=eshop_item&cID=64&pID=63234
K.M.
Πηγή: https://www.cleaningnews.gr/?p=7902
Περισσότερα Άρθρα
Ισόπτερα (Τερμίτες)-Θωμαϊδης Σταμάτης