Πρόληψη για την εσωτερική επιμόλυνση ως προτεραιότητα έναντι του ελέγχου.

Η καθαριότητα, πέρα από το να είναι δείκτης πολιτισμού των ανθρώπων που δείχνουν ότι σέβονται τη δημόσια υγεία, είναι και θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τους ¨εχθρούς της¨, γι’ αυτό η λήψη μέτρων πρόληψης είναι απαραίτητη, από όλους μας- Πολίτες και Πολιτεία!

Οι καταναλωτές, θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση, για τις υπηρεσίες Επαγγελματικών Εφαρμογών με Εγκεκριμένα βιοκτόνα (απωθητικά) ακόμα και ‘‘Ερασιτεχνικής Χρήσης’’ , μιας και σε έντυπη διαφήμιση αλλά πολύ περισσότερο σε Web Sait όπου έχουν παραπληροφόρηση, τρομερές υπερβολές με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, πίσω από την ‘‘αντιαλλεργική προστασία’’ και την ‘‘προκλητική εξουδετέρωση όλων των ακάρεων με ανύπαρκτα’’ βιοκτόνα (απωθητικά) στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ  (Κατάλογος Βιοκτόνων Κατά Δράση).

Υπάρχουν ενημερώσεις μέσα από τα άρθρα για τα σεμινάρια , το Bio – κτόνος στο σπίτι μας, (μιας και ο ορισμός της λέξης βιο-κτόνος προέρχεται από το Bιο (βίος=το ζείν) και το επίθεμα –κτόνος = ο φονεύων ,) αλλά και το άρθρο με τις “10 μισές αλήθειες” για την δήθεν ποιοτικά φθηνή καθαριότητα.

Αν και ο Νέος Πρόεδρος – του Σωματείου Ταπητοκαθαριστηρίων  “H ATTIKH” Καζαντζίδης Χρήστος, προς ενημέρωση αναφέρει ότι , βασική αρχή του σωματείου είναι το να προτρέπει τα μέλη ώστε να εφαρμόζουν αυστηρά τις νομοθετικές διατάξεις της πολιτείας σε όλους τους τομείς κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους και να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας. Επιπλέον δε αναφέρει ότι ο κάθε επαγγελματίας έχει την ευθύνη για την επιλογή των προϊόντων που χρησιμοποιεί, ώστε σεβόμενος το περιβάλλον να παρέχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών, εφαρμόζοντας τις οδηγίες του κατασκευαστή-παραγωγού του προϊόντος και τους νόμους τις πολιτείας .

Χαρακτηριστικά τονίζει ότι η ‘‘δραστηριότητα της Βιοκτονίας και απεντομώσεων δεν μπορεί να είναι – μια αυθαίρετα συμπληρωματική – δραστηριότητα του Ταπητοκαθαριστή’’, είναι ένα άλλο επάγγελμα που θέλει, ειδικές γνώσεις, κατάλληλη επιμόρφωση και ειδικούς κανόνες εφαρμογής όπου η πολιτεία έχει επιβάλει.

Η αλλαγή της νομοθεσίας για τα (Βιοκτόνα και Δημόσια Υγεία) που διέπει τις απεντομώσεις – απολυμάνσεις, μυοκτονίες, για Ορθή Χρήση  και Ασφαλή τρόπο των εφαρμογών, αλλά και η αναπτυξιακή διείσδυση του επαγγέλματος σε νέους τομείς.

Προσοχή χρειάζεται για τις Συνεργασίες για λογαριασμό τρίτων , διότι δεν μπορούν να προκύψουν μετά το νόμο 3919/2011(όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών ) η ‘‘επαγγελματική χρήση βιοκτόνων’’ (ν. 4235/2014 άρθρα 44 & 45).

Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να είναι ενήμερος για τις εταιρείες- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά ως συνεργεία απεντομώσεων και απολυμάνσεων, με Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών στο ΥΠΑΑΤ., αλλά και για τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην οικία του, αφού μπορεί να πληροφορηθεί για τα εγκεκριμένα προϊόντα μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΑΑΤ  (Κατάλογος Βιοκτόνων Κατά Δράση).

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται και στις Συνεργασίες για λογαριασμό τρίτων , διότι δεν μπορούν να προκύψουν μετά το νόμο 3919/2011(όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος Καταπολέμησης Εντόμων και Τρωκτικών ) η ‘‘επαγγελματική χρήση βιοκτόνων’’ (ν. 4235/2014 άρθρα 44 & 45). Μεγαλύτερη προσοχή όμως, μιας και ισχύει το ίδιο, χρειάζεται και για Επαγγελματικές Εφαρμογές με ή μη Εγκεκριμένα Εγκεκριμένα βιοκτόνα (απωθητικά) ‘‘Ερασιτεχνικής Χρήσης’’. Η προσφορά τέτοιων υπηρεσιών χωρίς την αναγγελία επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 49.1 του ν. 4036.2012.

Έχουν δημοσιευθεί πολλά άρθρα για την καθαριότητα αλλά και εμφανίσεις σε ενημερωτικές εκπομπές ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν, το γιατί η χαμηλή ποιότητα καθαρισμού των χαλιών επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, αλλά και  γιατί η Επαγγελματική απορρύπανση προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο χαλί και στην υγεία.

Αυτά θα προκύψουν αφού θα έχει μειωθεί η “εσωτερική επιμόλυνση” από  τους “ρυπογόνους ενδο-οικιακούς μολυσματικούς παράγοντες”, τα περριτώματα των ακάρεων της εσωτερικής σκόνης (Dust mites) ,δεν θα υπάρχει υποδομή για το σκαθάρι των χαλιών, αλλά και τροφή τους επιθετικούς  εισβολείς -Ακάρεα,.

Αυτοί λοιπόν οι νέοι εισβολείς –Ακάρεα– είναι ‘‘τα αρπακτικά ακάρεα’’ της οικογένειας Ameroseiidae ,τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου που περιγράφονται Mesostigmata, χρησιμοποιείται δε με μεγάλη επιτυχία και για βιολογικό έλεγχο , δεν πρέπει να καταπολεμούνται με χρήση βιοκτόνων.

Χρήση βιοκτόνων δεν πρέπει να γίνεται ακόμα και στις περιπτώσεις της Ψώρας, μιας επικίνδυνης δερματικής νόσου, ιδιαίτερα μεταδοτικής που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παρασιτικό που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα),το άκαρι της ψώρας, (Sarcoptes scabiei) το οποίο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου.

Οι περισσότεροι μύκητες αναπτύσσονται, εκεί όπου η υγρασία και η θερμοκρασία είναι επαρκής για να καταναλώνουν οργανική ύλη διασπώντας βιομηχανικά υλικά κτιρίων, ώστε να γίνονται παθογόνοι για τον άνθρωπο και τα ζώα. Πολλά είδη μπορεί παράγουν βιοδραστικες  ενώσεις που ονομάζονται μυκοτοξίνες , ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων , όπως τα αλκαλοειδή και πολυκετίδια, τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Η προαγωγή των ποιοτικά προσαρμοσμένων επαγγελματικών Bio-εφαρμογών διαχείρισης των εσωτερικών χώρων, στοχεύει στην αναγνώριση μιας φιλικά αξιόπιστης επαγγελματικής προσέγγισης και στους ασθενείς, με σεβασμό στις προσδοκίες των αναγκών τους και την αναβάθμιση της ποιότητας στον τρόπο ζωής τους, για μια βελτιωμένη ποιότητα του τρόπου αντιμετώπισης των καθημερινών δυσκολιών τους, με περισσότερο χρόνο, εσωτερική αρμονία – ηρεμία.

Όπως ισχύει για κάθε παθολογική κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής , χρειάζεται να ληφθούν υπόψη πολλαπλοί παράγοντες για την αντιμετώπιση τους. Απαιτείται να υιοθετηθεί ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής.

Σε αντίθεση με την Ψωρίαση οπού δεν μεταδίδεται, σε άλλες δερματικές παθήσεις όπως μυκητιάσεις δέρματος – τα Δερματόφυτα, σπανιότερη μορφή το Μολυσματικό κηρίο (του Κέλσου) , η ψώρα , όπου στις μυκητιακές λοιμώξεις του δέρματος, όταν προκαλείται παραγωγή απολέπισης, τα θραύσματα ή τα λέπια του δέρματος των νοσούντων  προσκολλιούνται σε αντικείμενα (σκεπάσματα, στρώματα, χαλιά, μοκέτες, σαλόνια,  έπιπλα, πατώματα, λουτρά κλπ), οπού μπορεί να μολύνουν κάποιον που έρχεται σε επαφή.

Η δε αιώρηση των θραυσμάτων, των λεπιών, αλλά και τα περριτώματα των άκαρεων μαζί με τα αποσυνθεμένα μέρη τους στην ατμόσφαιρα, μπορεί να προκαλέσει αλλά αλλεργιολογικά η πνευμονολογικά συμπτώματα, αλλά και να δώσει τροφή σε αλλά παράσιτα (ζωικούς εχθρούς) των κατοικημένων χώρων, όπως τα‘‘αρπακτικά ακάρεα’’, στα σκαθάρια των χαλιών (Coleoptero-Dermestidae), αλλά και στους  νέους επιθετικούς  εισβολείς – Ακάρεα –(Cannibal mites).

Οι Επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης με αναζωογόνηση και εξυγίανση, σε υφασμάτινες επιφάνειες η ινώδη υλικά, αλλά και σε λείες επιφάνειες, μπορούν να προσφέρουν ‘‘ Ασπίδα Προστασίας’’ απέναντι στη εσωτερική επιμόλυνση, αλλά και την χρήση λιγότερων χημικών κλπ, .

Με το ‘‘μην δολοφονείτε τα ακάρεα’’, αυτά τα κομψά ζωάκια, γίνεται μια ιδιαίτερη μνεία για τα ακάρεα της εσωτερικής σκόνης (Dust mites) , ώστε να γίνει περιορισμός στις χρήσεις η και να αποφεύγονται βιοκτόνα χημικά σκευάσματα απώθησης η εξουδετέρωσης όταν δεν χρειάζεται, διότι οι υπερβολές δημιουργούν ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο “επικίνδυνα επιθετικά” και όταν υπάρξει ανάγκη επέμβασης, να γίνεται με πολύ δραστικά χημικά.

‘‘Δολοφονώντας τα ακάρεα’’ της εσωτερικής σκόνης, δεν θα λύσετε τα  προβλήματα των αλλεργίων που προέρχονται από την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περιττώματα τους, παρά μόνο όταν απορρυπάνετε και εξυγιάνετε τον χώρο, χωρίς να τα ανακυκλώνετε ώστε να μολύνετε περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο.

Η μείωση του “μικροβιακού φορτίου” από τα βακτηρίδια της μούχλας και την αναζωογόνηση δωματίου από τα αιωρούμενα επιβαρυμένα μικροσωματίδια θα δώσουν μια ανακούφιση στους πάσχοντας από αλλεργίες, με καλύτερα αποτελέσματα στην θεραπευτική τους αγωγή. Τα ακάρεα της ‘‘εσωτερικής σκόνης’’ είναι δύσκολο “να βγουν έξω” από ένα στρώμα με τον παραδοσιακό καθαρισμό μιας ηλεκτρικής σκούπας. Απεναντίας μπορεί με την τριβή να δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο στρώμα.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο Επαγγελματικό εξοπλισμό και την επαγγελματική κατάρτιση, μπορεί να οδηγήσει σε αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που προσπαθούμε να επιτύχουμε (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α.) .

Οι καταναλωτές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων πρέπει να αντιμετωπίζεται με ηρεμία , συμβουλευτική ενημέρωση , διάγνωση και ταυτοποίηση από επιστήμονες διαγνώστες. Αυτό γιατί η εκτενέστερη αναφορά, με όλες τις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, δίνουν τις καλύτερες συμβουλευτικές λύσεις με υπηρεσίες, μιας υψηλής ποιότητας προστιθεμένη αξία για τον καταναλωτή.

Κινέζικη παροιμία: «Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι χρήσιμο μαζί σας, έχετε ηθική υποχρέωση να το μοιραστείτε με τους άλλους»

Πληροφορίες μπορείτε να μας ζητήσετε με ένα email στο info@klintec.gr η να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή: https://www.cleaningnews.gr/?p=8517

Σχετικά Άρθρα

  1. Η συμβίωση με τα ακάρεα και η αντιμετώπιση τους.
  2. Γνωρίζετε που καθαρίζονται και φυλάσσονται τα χαλιά σας ;
  3. Αυτό που φαίνεται Καθαρό, Υγιές είναι;
  4. Ptinidae: Τα έντομα αίνιγμα.
  5. Pillbugs και Sow bugs οι “ενοχλητικοί μετανάστες” στα σπίτια μας.
  6. Η Μούχλα προσελκύει τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ στα σπίτια μας.
  7. Επέλαση… κοριών σε όλα τα “κοινωνικά επίπεδα”.
  8. Αντιμετωπίζοντας το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνία
  9. Έντομα Υφασμάτων
  10. Οι “10 μισές αλήθειες” για την δήθεν ποιοτικά φθηνή καθαριότητα.
  11. Νέα νομοθεσία για τις ηλεκτρικές σκούπες.
  12. Μήπως γίνεται ‘‘ανεξέλεγκτη χρήση’’ βιοκτόνων στα σπίτια μας;
  13. Bio – κτόνος στο σπίτι μας;.
  14. Η Διαφορετικότητα των Φιλοπεριβαλλοντολογικών Πρακτικών και Μεθόδων στους Εσωτερικούς Χώρους.
  15. Οι Επιστήμονες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση