Οι συχνότερες διαταραχές υγείας που προκαλούνται, εξαιτίας της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους, είναι κυρίως οι αλλεργίες και αναπνευστικές παθήσεις.
Η προσέλκυση των ‘‘αρπακτικών ακάρεων’’ στα σπίτια μας, δημιουργεί ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα.
Οι μύκητες μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα. Πρόκειται για μεγάλους πληθυσμούς μυκήτων που μπορούν να παράγουν τοξικές ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.
Μπορεί κανείς να εκτεθεί σε αυτές μέσω εισπνοής, κατάποσης ή δερματικής επαφής. Η ήπια έκθεση και με νεκρή μούχλα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα, στη μύτη, στο λάρυγγα, και στους πνεύμονες, τα δε προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και σε μη αλλεργικά άτομα
Εγκαθίστανται σε επιφάνειες με αυξημένη υγρασία στις οποίες μπορούν να βρουν διατροφικά στοιχεία, όπως νερό, οξυγόνο και πηγές θρεπτικών ουσιών, σε βιβλία, υφάσματα, χαλιά, οπού ευνοούν την ανάπτυξη τους, μπορεί δε να καταστρέψει τα παντα όπου φύεται. Η επαγγελματική εξουδετέρωση της μούχλας είναι υποχρεωτική, μετά από μια τις ολοκληρωμένες Bio-εφαρμογές καθαρισμού και εξυγίανσης.
Ο έλεγχος της υγρασίας ως καθοριστικός παράγοντας στους εσωτερικούς χώρους, πρέπει η υγρασία να διατηρείται μεταξύ 30% και 50% , οπού μαζί με τον καλό αερισμό και την χρήση συσκευών που αφαιρούν την υγρασία ή κλιματιστικού, θα βοηθούν στον περιορισμό και αντιμετώπιση της μούχλας.
Η εσωτερική μούχλα μπορεί να βρεθεί ουσιαστικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον ή εποχή. Αναφέρεται σε πολλαπλούς τύπους, με τους πιο κοινούς να περιλαμβάνουν μια πρασινωπή-μαύρη μορφή . Μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες με υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, όπως το ξύλο, σκληρό υλικό από πεπιεσμένες ίνες, γυψοσανίδα, χαρτί, σκόνη, χνούδια, άλλα και σε χαλιά, σε ταπετσαρία σαλονιού η στρώματος.
Αν και έχουν δημοσιευθεί πολλά άρθρα για τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ ωςοι νέοι εισβολείς στα σπίτια μας, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν, ότι αυτό το φαινόμενο, είναι ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα ,αφού χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην φυτική παράγωγη, για βιολογικό έλεγχο.
Αυτά τα επιθετικά ‘‘αρπακτικά ακάρεα ’’ είναι των οικογενειών που ανήκουν στις Parasitiformes. Πολλά από αυτά είδη είναι παρασιτικά , ( περίπου τα μισά από τα 10.000 γνωστά είδη στην υπόταξη Mesostigmata }, πολλά όμως δεν είναι παρασιτικά αλλά είναι σε ‘‘ελεύθερη διαβίωση’’ και δρουν ως ‘‘επιθετικοί εισβολείς’’, ζουν σχετικά μόνιμα υπό συνθήκες με υψηλή υγρασία, πολλά δε από αυτά μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε δείγμα υγρού εδάφους, χαλιά, σαλόνια, στρώματα, όπου έχει αναπτυχτεί υγρασία- μούχλα, μύκητες , φωλιές από οικιακής σκόνης, αλλά και σε υγρούς τοίχους. κλπ.
Υπάρχουν πάνω από 12.000 περιγραφόμενα είδη Parasitiformes, με συνολική εκτίμηση να είναι μεταξύ 100.000 και 200.000 είδη, μια οικογένεια ακάρεων τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου που περιγράφονται ως Mesostigmata , χρησιμοποιείται δε με μεγάλη επιτυχία και για βιολογικό έλεγχο.
Οι περισσότεροι μύκητες αναπτύσσονται, εκεί όπου η υγρασία και η θερμοκρασία είναι επαρκής για να καταναλώνουν οργανική ύλη διασπώντας βιομηχανικά υλικά κτιρίων, ώστε να γίνονται παθογόνοι για τον άνθρωπο και τα ζώα. Πολλά είδη μπορεί παράγουν βιοδραστικες ενώσεις που ονομάζονται μυκοτοξίνες , ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων , όπως τα αλκαλοειδή και πολυκετίδια, τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα.
Όλοι οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι για να προστατεύσουν την υγειά τους, πρέπει να προσφέρουν σε όλα τα χαλιά τους μια στοιχειώδη Επαγγελματική απορρύπανση, άλλα με τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, επέλεξαν τις μειωμένες τιμές μέσα στον “βωμό” του Green & Clean Services. Οι φτηνές λύσεις όμως για το πλύσιμο των χαλιών, των σαλονιών των στρωμάτων ή ακόμα και οι ‘‘μειωμένες τιμές’’ με την αναμφιβόλου ποιοτική διασφάλιση, κοστίζουν πλέον ποιο ακριβά. Έτσι η μυρωδιά της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να προέρχεται από χαλιά, ή την ταπετσαρία του σαλονιού η του στρώματος, αφού έχει το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχτεί.
Στα επιμορφωτικά σεμινάρια με αντικείμενο: « Θεωρητικές και πρακτικές εφαρμογές στις απεντομώσεις μυοκτονίες», άλλα και στην Ημερίδα για την διαχείριση του περιβάλλοντος εσωτερικών χώρων, ο Καθηγητής εντομολογίας Αθανασίου Χρήστου έκανε εκτενέστερες αναφορές, επαγγελματικής βαρύτητας για προστασία της Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος.
Με χαρακτηριστικά γνωρίσματα στο Απορρυπαίνω – Απεντομώνω -Εξυγιαίνω-Απολυμαίνω, τόνισε δε το να αποφεύγονται οι επανειλημμένες εφαρμογές βιοκτόνων στα ακάρεα της εσωτερικής σκόνης , (Dust mites) ,επισημαίνοντας ότι , πρέπει να γίνονται οι ορθές πρακτικές εφαρμογές, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, (Βιοκτόνα Σκευάσματα – Κανονισμοί & Ορθή Χρήση) , αλλά και γενικά στην αντιμετώπισης ζωικών εχθρών σε κατοικημένους χώρους.
Μην ‘‘δολοφονείτε τα ακαρεα » αυτά τα κομψά ζωάκια, με σπρέι κ.λ.π, διότι δεν θα λύσετε τα προβλήματα των αλλεργίων που προέρχονται από την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περιττώματα τους, Για την αντιμετώπιση τους, χρειάζεται να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς όμως να τα ανακυκλώνετε, δημιουργώντας επιμόλυνση στον περιβάλλοντα χώρο.
Οι καταναλωτές μπορεί να γνωρίζουν ότι η χαμηλή ποιότητα καθαρισμού των χαλιών επηρεάζει την υγεία τους, δεν πρέπει όμως να πανικοβάλλονται και να παθαίνουν Εντομοφοβία, αλλά ούτε να χρησιμοποιούν βιοκτόνα η όποια δραστική ουσία για να τα εξοντώσουν και να γίνονται Bio – κτόνοι στο σπίτι τους.
Εφαρμογή η επίβλεψη του έργου καταπολέμησης με βιοκτόνα για παροχή υπηρεσιών, μπορεί να παρέχει μόνο ο φέρων την ειδική αναγγελία έναρξης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. Η ορθή και ασφαλή εφαρμογή των εγκεκριμένων βιοκτόνων , εξασφαλίζεται με διάγνωση και προεργασία πριν και μετά την εφαρμογή , για κοριούς, ψύλλους, ακάρεα των πτηνών, έντομα υφασμάτων, (σκόρο , σκαθάρι των χαλιών )κλπ, ώστε να γίνεται χρήση λιγότερων χημικών, αλλά και να προσφέρουν περισσότερη προστασία από την εσωτερική επιμόλυνση σε κατοικημένους χώρους.
Χρήση βιοκτόνων δεν εφαρμόζουμε και στο Άκαρι της Ψώρας ( Ψώρα ), μια ιδιαίτερα μεταδοτική επικίνδυνη δερματική νόσος, όπου για πολλά χρόνια είχε σταματήσει να ακούγεται, με την εξάπλωση της και στην Ελλάδα αυτή η ξεχασμένη νόσος, ξαναμπαίνει στη ζωή των σημερινών σύγχρονων κοινωνιών.
Προσοχή : Ακάρεα, κοριοί, ψύλλοι, σκόρος, σαράκι, κατσαρίδες δεν Απολυμαίνονται
Στην Ελλάδα παρατηρείται συχνά στην καθημερινότητά μας, το φαινόμενο της εσφαλμένης χρήσης λέξεων και όρων, με αποτέλεσμα άλλο να λέμε και άλλο να εννοούμε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Απολύμανση. Αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν ταυτίσει τις κατσαρίδες,- γενικά έντομα και Τρωκτικά (Μυοκτονία)- με την λέξη Απολύμανση. Βλέπε Ορισμοί – Απολύμανση
Έτσι πιστεύουν ότι για να καταπολεμήσουν κατσαρίδες ,πρέπει να αναζητήσουν κάποια εταιρεία ή γραφεία, που θα πραγματοποιούν Απολυμάνσεις και όχι Απεντομώσεις ή Μυοκτονίες.Πρέπει λοιπόν για την καταπολέμηση των κατσαρίδων και γενικότερα των εντόμων , να χρησιμοποιούμε τον σωστό όρο Απεντόμωση, ενώ όταν πρόκειται για την καταπολέμηση τρωκτικών τον σωστό όρο Μυοκτονία. Βλέπε Ορισμοί – Βιοκτόνα
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι στο διαδίκτυο άλλα και σε έντυπα, πολλοί αναφέρουν ότι κάνουν Απολυμάνσεις, Απεντομώσεις ή Μυοκτονίες , χωρίς την ειδική αναγγελία έναρξης επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. , άλλα και στα μη Εγκεκριμένα Βιοκτόνα, ή στα βιοκτόνα εντόμων (απωθητικά) που παρουσιάζονται ως Απολυμαντικά.
Εμείς με τις συνεχόμενες προσπάθειες μέσα από το cleaningnews.gr , το greenmiteclean.gr και το greenandclean.gr, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην πληρέστερη ενημέρωση, αλλά και όταν στέλνετε τα θέματα σας με όλες τις λεπτομέρειες στο email info@klintec.gr η καλώντας είτε στο 2104829839, 6932245887, με στόχο την διασφάλιση για ένα οικονομικά καλύτερο διαβίωσης.
Πηγή:https://www.cleaningnews.gr/?p=9039
Σχετικά Άρθρα
Πληγές «Υγειονομικής σημασίας» που έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα «κοινωνικά επίπεδα».
Η Επικινδυνότητα της επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους .
Όσα θα θέλατε να ξέρετε για δάπεδα με κοκοφοίνικα ή σίζαλ.