’Όταν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας εξέδωσαν την εγκύκλιο για τους «Κανόνες υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Επιβατών) στεριάς, θάλασσας και αέρα», η ερώτηση μας ήταν, αν η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής διασφαλίζει την Δημόσια Υγεία.
Σας αναφέρουμε ότι η ενημέρωση, για τους Κοριούς, τις ψείρες του σώματος, την ψώρα –μια άκρως μεταδοτική νόσο-, τα τσιμπούρια (Κρότωνες) , τα απομυζητικά εκτοπαράσιτα των Περιστεριών , (ακάρεα – Dermanyssus gallinae, τσιμπούρια -Argasreflexus)), αλλά και ενημέρωση για την εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση μιας και τα κριτήρια έχουν σαν βάση την προστασία των πολιτών.
Το φαινόμενο της εσφαλμένης χρήσης λέξεων και όρων, – άλλο να λέμε και άλλο να εννοούμε – συμβαίνει και με την Απολύμανση. Αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν ταυτίσει τις κατσαρίδες,-γενικά έντομα και Τρωκτικά (Μυοκτονία)- με την λέξη Απολύμανση.
Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι, για την καταπολέμηση των κατσαρίδων και γενικότερα των εντόμων , αναφερόμαστε στην Απεντόμωση, ενώ όταν πρόκειται για την καταπολέμηση τρωκτικών, αναφερόμαστε στην Μυοκτονία και όχι στην Απολύμανση.
Τα Βιοκτόνα προϊόντα ως χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στο να αποτρέπουν ή σκοτώνουν κάθε ζωντανό μικροοργανισμό για την προστασία των ανθρώπων, ζώων, υλικών & αντικειμένων από παθογόνους μικροοργανισμούς. Παρά την ωφελιμότητά τους, στις μέρες μας, η αγορά τους και η χρήση τους μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.
Η προστασία του βίου διασφαλίζεται μέσα από την νομοθεσία, και επιτυγχάνεται με την επιδίωξη συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές που χειρίζονται τις νομοθεσίες αυτές. Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως πρόσκληση για να ξεπεράσουμε την κρίση αξιών αλλά και τα αδιέξοδα με τις πρακτικές των παραπλανητικών διαφημίσεων – ανακοινώσεων που συνεχίζουν να είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο, εστιάζοντας σε μια συντονισμένη και άμεση προσπάθεια για την διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Πέρα από οποία νομοθεσία, για ορθές πρακτικές εφαρμογές με ποιοτικά ασφαλείς προσφερόμενες υπηρεσίες, εναρμονισμένες στις αρχές μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης , η ενημέρωση ως πρωταρχικό στόχο πρέπει να έχει την προστασία του καταναλωτή. Είναι πλέον καιρός ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί ότι είναι στο χέρι του να απαιτεί ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον, για τον ίδιο και την οικογένειά του και γενικά τους συνανθρώπους, προστατεύοντας τους από τους κινδύνους της ‘‘ανεξέλεγκτης χρήσης’’ βιοκτόνων που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητά μας
Με αυτά τα δεδομένα, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την Δημόσια Υγεία στη χώρα μας και τον το ΥΠ.Α.Α.Τ., καλούνται να δώσουν «πολυμέτωπη αντιμετώπιση » προκειμένου να διατηρήσουν τους δείκτες υγείας μας σε υψηλό επίπεδο.
Μια πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών , η ενεργοποίηση της νομοθεσίας (Περί διαφήμισης προς χρήση βιοκτόνων, κλπ) αλλά και η ενεργοποίηση των ‘‘ανύπαρκτων ελέγχων’’, – έστω και ηλεκτρονικά- ίσως να μείωνε κατά πολύ από κάποιους το χρόνο όπου κάνουν ‘‘ πάρτι με την εφαρμογή βιοκτόνων’’ .
Το άρθρο με θέμα οι ημιμαθείς αδιαφορώντας Ίσως και να εγκληματούν, δεν αναφερόταν σε αυτούς που τώρα αποδεδειγμένα πλέον συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των καταναλωτών, στον βωμό της ακόρεστης ανθρώπινης πλεονεξίας και του αλόγιστου οικονομικού κέρδους, θυσιάζοντας Υγεία -Περιουσία – Περιβάλλον, περιφρονώντας συγχρόνως, και τις ηθικές αξίες.
Επιπλέον θα βοηθούσε κατά πολύ, να σταματήσουν οι ‘‘τοπικιστικές καλύψεις’’ από τους υπευθύνους των περιφερειών που – καλυπτόμενοι πίσω από της μη υπάρχουσες καταγγελίες – με τις χρονοβόρες διεκπεραιώσεις.
Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως καταναλωτές.
Δεν αναθέτουμε εφαρμογές:
- σε περιπτώσεις εμφάνισης εντόμων και παρασίτων υγειονομικής σημασίας (κατσαρίδες, κουνούπια, μύγες, κοριοί, * ψύλλοι, κ.α.) ή τρωκτικών, όταν η απεντόμωση – εντομοκτονία – μυοκτονία δεν γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο, με την υποχρεωτική παρουσία του επιστήμονα που « έχει την έναρξη άσκησης επαγγέλματος για καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών».
- όταν τα Βιοκτόνα δεν υπάρχουν στον Κατάλογο Βιοκτόνων Κατά Δράση.
- πριν εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων, (Βιοκτόνα Σκευάσματα – Κανονισμοί & Ορθή Χρήση), αλλά και εναρμόνιση με τον Οδηγό Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομα.
- πριν από κάθε διενέργεια ταυτοποίησης.
- πριν ελέγξουμε τις αντενδείξεις των εφαρμογών για αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων,
- αν δεν εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει προεργασία πριν από οποιαδήποτε επιστημονική εφαρμογή, για την μείωση στο 1/3 περίπου της επιβάρυνσης του χώρου από την χρήση χημικών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την επικινδυνότητα της “εσωτερικής επιμόλυνσης”, την μείωση του κόστους των επισκέψεων αλλά και την «ψυχοφθόρα ταλαιπωρία».
Προσοχή: Ενεργή συμβολή στην ενημέρωση μπορούν να έχουν όλοι , από τη συμμετοχή της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, των κυβερνητικών η μη-κυβερνητικών οργανισμών, συλλογών, σωματείων, ιδρυμάτων και φορέων, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π
Πληροφορίες με email στο info@hygienichome.gr η να καλέστε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή: https://www.cleaningnews.gr/ενημέρωση–προστασίας/
Περισσότερα Άρθρα
Απεντόμωση – Μυοκτονία : Με ’’Αναγγελία’’ Επιστήμονα ή Χωρίς.!!!
Αντενδείξεις εφαρμογών με αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.
Εξασφαλισμένες Υπηρεσίες Υγιεινής Χώρων Φιλοξενίας Ζώων.!!
Η εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug
Όταν οι κοριοί ……ξανάρχονται !!
Προκλήσεις με ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους διαμονής των διακοπών σας.
Αντιμετωπίζοντας το άκαρι της ψώρας σε μια σύγχρονη κοινωνία
Το Σύνδρομο της Υπερ-χρήσης και στα Βιοκτόνα –Ακαρεοκτόνα.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και στην μετακίνηση σας για τις διακοπές.